Pisztráng Kvartett" tésztával, spenóttal és pisztráng kaviárral

A Pisztráng “Kvartett” – nevéhez méltóan – 4 személyre készítve:

Hozzávalók:

8 kisebb pisztráng filé

2 csokor zsenge spenót

4 ek. pisztráng kaviár (vagy lazac kaviár)

2 ek. vaj

Fehérbors

2 ek. olívaolaj

petrezselyem a díszítéshez

A szószhoz:

100 ml száraz fehérbor

2 cl száraz vermut (Noilly Prat)

300 ml hal alaplé

1-2 ek. frissen reszelt torma

2 ek. vaj (hűtőből kivéve)

A tésztához:

160 g liszt

80 g rétesliszt

1 tojás

2 tojássárgája

liszt (a nyújtáshoz)

tojás (a kenéshez)

pisztráng

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverje össze némi vízzel és gyúrja keményre, majd műanyag fóliával lefedve pihentesse legalább egy órát hűvös helyen. Sodrófával nyújtsa vékonyra és vágja 8*8 cm-es négyzeteket. A tésztalap két ellentétes sarkát hajtsa fel és egyiket a másik alá illesztve a találkozási pontnál ragassza össze tojással.

A szószhoz a vermutot és a bor harmadát hevítse fel és forralja be egy harmadára, öntse hozzá a hal alaplevet és forralja tovább lassú tűzön, amíg kb. 1,5 dl marad. Keverje bele a tormát és a hideg vajjal dúsítsa, ízlés szerint sózza meg.

A filézett pisztráng szeleteket ízesítse sóval és borssal, majd a bőrével lefelé fektesse a szeleteket olajjal megkent tűzálló tálba. Fedje le alufóliával és a 85 fokra előmelegített sütőben süsse 15-20 percig. Amíg a hal készül, főzze al dentére a tésztát, de ne öblítse le hideg vízzel. Hevítse fel a vajat egy serpenyőben és forgassa benne addig a spenótleveleket, amíg megpuhulnak. Adja hozzá a tésztát és sózza ízlés szerint, majd tálalja a halszelet mellé (bőrével, vagy a nélkül).

Díszítse a szósszal, petrezselyemmel és a kaviárral.

 Elkészítés idő: több mint 60 perc

Forrás: