Pigmentfoltok: a szoláriumozás és a dohányzás is a kiváltó okok között

Az idősebb, világos bőrű nők a legveszélyeztetettebbek az egyenetlen bőrszín kialakulására

A nők esetében a kor előrehaladtával szinte elkerülhetetlen az egyenetlen bőrszín kialakulása, de már a harmincas éveikben járó hölgyeknél is problémát okozhat. A pigmentfoltok kialakulásában a genetikai hajlam és hormonhatások mellett a túlzásba vitt napozás, a szoláriumozás és a dohányzás is közrejátszanak.

Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász szakorvos szerint az egyenetlen bőrszín javítását célzó kozmetikumok közül klinikai tesztek alapján a Bio-Oil hatásosnak bizonyult az elszíneződések halványításában.

„Az egyenetlen bőrszín vagy szabálytalan pigmentáltság alatt azt értjük, hogy arcon, a nyakon illetve a kézháton, körülírtan az alapszínétől eltérő színű foltok alakulnak ki. Ezek az elváltozások jellemzően a bőr természetes és a külső tényezők által kiváltott öregedése során alakulnak ki. A pigmentfoltok mellett leggyakoribb tünetei az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon megjelenő változatos rajzolatú hajszálerek, a daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis), a megvastagodott, durva tapintatú bőr és a ráncok” – mondta el Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász szakorvos.

arcbor, arcapolas

A természetes öregedést meghatározó genetikai hajlam és hormonhatások mellett a külső tényezők közül a túlzásba vitt napozás valamint szoláriumozás és a dohányzás is közrejátszanak az egyenetlen bőrszín kialakulásában. A természetes öregedés során a hámsejtek megújulása lassabbá válik, a bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, az elhalt hámsejtek nehezebben távoznak a bőr felszínéről. Ezért a bőr rózsás helyett fakóvá, szürkéssé válik. A menopauza idején csökken az ösztrogének termelése. Emiatt csökken és egyenetlenné válik a hámban a melanin tartalom, az idősebb hölgyek fokozottabban érzékenyek a napsugárzásra.

borapolas

A legnagyobb veszélyt a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás jelenti a bőr számára. Az UV-A és UV-B sugárzásnak köszönhetően a színeltérések közül az úgynevezett szoláris lentigó (öregségi pigmentfoltok) a legjellemzőbb tünet. Szeplőhöz hasonló, barnás foltokként jelenik meg az erős és gyakori UV-sugárzásnak kitett helyeken, főként az orcákon, a kézháton, a nyakon és a dekoltázs felső harmadában.

„A bőr öregedésének külső okai közül a döntő szerepet a folyamatos, hosszú idejű napfényhatás, annak is az UV-A és UV-B sugárzása játssza, amit fotoaging-nek nevezünk. Az UV-A sugárzás csökkenti a kollagén és rugalmas rost képzést, növeli a kollagén lebontó enzimek mennyiségét és aktivitását. Elnyelődik a kollagén és a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. A fokozott szabad gyök képzés révén károsítja a DNS-t és így rákkeltő hatású.

A közhiedelemmel szemben a szoláriumozás hatására kialakuló barnaság nem véd a napfény káros hatásától.” – mondja Dr. Schmelás Attila, aki a világos bőrűek mellett az idősödő nőket nevezte meg a legfőbb veszélyeztetettként az egyenetlen bőrszín kapcsán. „A hormonális változások (menopauza) és a dohányzás is okozhatja ezeket a hosszú évek alatt kialakuló bőrelváltozásokat. A rendszeres dohányzás miatt a hám elvékonyodik, vízhiányos, szürkés, élettelen és fakó lesz, a ráncosodás jóval kifejezettebb és gyorsabb ütemben halad előre” – mondta. A kialakulás gyakoriságára vonatkozóan nincs konkrét statisztikai adat, csak az a megfigyelés hogy a kor előrehaladtával egyre gyakrabban látható.

Az egyenetlen bőrszín kialakulásának megelőzése

A szakember szerint az egyenetlen pigmentáció kialakulásnak megelőzésére a fentebb említett kiváltó tényezők lehetőség szerinti kerülésére, illetve az ellenük való védekezésre van szükség. Ennek érdekében használjunk bőrtípusunknak megfelelő erősségű fényvédőszert, rendszeresen távolítsuk el a felesleges szaruréteget és használjunk hidratáló krémet, valamint mellőzzük a dohányzást.

A Magyarországon is elérhető Bio-Oil alkalmazásával szemmel látható javulás mutatható ki a pigmentfoltok elhalványításában. Klinikai vizsgálat igazolta, hogy a készítmény hatásos a napfény által leginkább veszélyeztetett területeken (arc és nyak) kialakuló, enyhe és közepes mértékű fénykárosodás esetén. A vizsgálatban 30-70 éves kor közötti alanyok vettek részt, az értékelő számára ismeretlen volt a kezelés módja. Már a kipróbálás negyedik hetében, az arcon és a nyakon is jelentős javulás volt tapasztalható a bőrszín egyenetlenségében. A javulás mértéke az arcon volt erősebb. A Bio-Oil további használatával mindkét területen további javulást tapasztaltak. Emellett javult a bőr általános kinézete, a ráncok mélysége csökkent, és a bőr simábbá vált.

A Bio-Oil megoldást jelenthet

A Bio-Oil pótolja a bőr természetes hidrolipid rétegét, segít helyreállítani a szaruréteg barrier funkcióját, amely által a bőr képes megőrizni a nedvességtartalmát. Ez a bőr megjelenésének javulását eredményezi, halványítja a pigmentfoltokat, bár teljes mértékben eltüntetni nem képes azokat, ahogy más termék sem. A Bio‑Oil rendszeres alkalmazása az egyenetlen bőrszín esetén az elváltozások színének elhalványulását és a bőr hidratáltság érzetét eredményezi.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.