Óvd szemeid egészségét ősszel is – ezekre figyelj

Véget ért a nyár, a láthatáron pedig a talán kicsit ijesztő évszakváltás látható, amihez sokszor betegségek széles skáláját kapcsoljuk: álmatlanság, ingerlékenység, fejfájás, emésztési problémák.

Szponzorált tartalom

Mindezek közül néhány tünetet valójában a nyár és az ősz közötti átmenet okoz. Testünk talán fáradtabb, hiszen kénytelen alkalmazkodni a változásokhoz.

Az ősz beköszöntével rövidebb napok jönnek, csökken a hőmérséklet és megnő az esős napok száma. Testünk állapotát talán a leginkább befolyásoló tényező a napsugárzás fokozatos csökkenése. Ez a változás hatással van a hangulatunkra, gyakrabban érezhetjük magunkat melankólikusnak. 

A meteorológiai változások, a hőmérséklet és a fény változásai szintén befolyásolják az immunrendszert, szinte tesztelik azt. Nem ritka, hogy a megfázás és az influenza tüneteit vehetjük észre magunkon, amelyek a tipikus szezonális betegségek. 

A hűvösebb idő ellenére azonban hiba lenne feladni a szabadtéri tevékenységeket. A természetben való kalandozás, a kerékpározás és a négylábú barátokkal való séták tökéletes hangulatfokozók lehetnek ősszel.

A nyár során különböző óvintézkedéseket tettünk, hogy megvédjük a szemünket a napsugárzástól. A napszemüveg, a kalap vagy a sapka segített távol tartani a közvetlen napsugárzást a szemeinktől.

De hogyan védjük meg a látásunkat a hűvösebb évszakban?

Melyek azok a szezonális problémák, amelyekkel ősszel szembe kell nézned?

A szeptember, az október és a november gyakran optikai zavarok forrásai lehetnek. 

Az átmeneti hónapok során megjelenő gyakori esőzések és viharok több szempontból is befolyásolhatják a látásod egészségét, hiszen allergiás reakciókat okozhatnak, illetve károsodást vagy fertőzést a levegőben előforduló törmelék miatt. 

Az extrém szélviszonyok pedig kiszáríthatják a szemeidet.

A magas és az alacsony hőmérséklet egyaránt árthat a látásunknak, ősz ilyen szempontból pedig talán az egyik legkiszámíthatatlanabb időszak. 

Vannak, akik a fagyos hőmérsékletben azt tapasztalják, hogy szemük könnybe lábad, esetleg csíp. 

Az allergiások számára az ősz sem nyújt menekvést, hiszen a változó időjárás miatt a pollenszám még mindig magas lehet, a tüneteket azonban szemcseppekkel könnyedén enyhíthetjük. 

A kevesebb napsütéses óra következtében többet vezetünk sötétben és többet dolgozunk mesterséges fénynél is. Ekkor szoktuk sokan azt érezni, hogy romlott a látásunk, pedig csak arról van szó, hogy a fényviszonyok megváltozása miatt sokkal nehezebben kompenzál a szem. 

Ha ezek a panaszok tartósan fennállnak és kellemetlenséget okoznak a mindennapjaid során, abban az esetben tanácsos szemvizsgálaton résztvenni, hogy megbizonyosodj arról, ténylegesen csak a szezonális problémák okozzák ezeket. 

Keresd fel a Rapidus Optikát, akik az ország egyik legképzettebb csapatával kitűzték azt a célt, hogy bármilyen optikai jellegű kihívásra megtalálják a megoldást. Felnőtt, gyermek és céges látásvizsgálatot is végeznek, melyet szemészorvos vagy diplomás optometrista munkatársak végeznek el, majd a látszerészek a hatalmas választékból segítenek kiválasztani a tökéletes szemüveget.

Miért ne tedd el ősszel sem a napszemüveged?

Azt gondolod, csak nyáron van rá szükséged?

Tévedsz!

  1. Az UVA/UVB sugarak egész évben hatással vannak rád.

Valószínűleg ezt már megannyiszor hallottad. A káros UVA és UVB sugarak mélyen behatolnak a bőrbe a legvastagabb rétegekig, és még egy felhős napon is veszélyt jelentenek. Ezek a sugarak hatással vannak a szemedre és a szem körüli bőrre is. A napszemüveg biztos védelmet nyújt a látásunknak, egész éves viselése pedig biztosítja a védelmet.

  1. Amikor feltámad a szél, kiszárad a szemed és a bőröd.

Ősszel az időjárás kaotikusabbá válik, de a napszemüveg tökéletes ahhoz, hogy megvédje a szemed. A szemedet a szél könnyen kiszáríthatja, ez pedig befolyásolhatja látásod a szabadban, ezért mindig készülj megbízható szemüveggel, ha a szabadba indulsz.

  1. Használd a kellemetlen csillámlás és a fényvisszaverődés ellen.

Az év ezen szakaszában a nap rendkívül erős vakítást is okoz, hiszen ilyenkor sokkal közelebb van a látóterünkhöz, mint a nyári időszakban. Szerencsére vannak olyan opciók, amelyek nagyszerű munkát végeznek a közepes vagy lapos fény és a vakító fény egyidejű kezelésében. Ilyen a napszemüveg is.

Hogyan válassz szemüveget őszre?

Visszatérsz az irodába.

Nincs több szabadság vagy pihenés, az ünnepekig csak a kemény munkával foglalatoskodsz.

Mi tenné kellemesebbé a munkaórákat, mint egy új szemüveg, amely tökéletes társad a mindennapokban.

Egy új szemüveg megváltoztathatja a kinézetedet, a játékos keretekkel pedig még inkább trendi, fiatalos és magabiztos lehetsz.

“ De hogyan válasszak? Hiszen annyi lehetőség van. ”

A szemüvegválasztást mindenképpen előzze meg egy komplex látásvizsgálat annak érdekében, hogy a legtökéletesebb szemüveg lehessen a folyamat végeredménye.

A szűrés során nemcsak a szemeid állapotát mérik fel és a dioptriádat állapítják meg, de azt is meghatározzák, hogy a te életstílusodhoz és környezetedhez milyen szemüveglencsére és bevonatokra van szükséged.

Az arcformád

Egyes keretek jobban megfelelnek neked, minden a geometrián és az arányon múlik; az első lépés az, hogy meghatározd az arcod formáját. 

Kerek, ovális, négyzet alakú, háromszög vagy szív alakú? 

Néhány általános szabály segít megtalálni a megfelelő kereteket.

A dioptriáddal kompatibilis keret

Szereted a merész kereteket vagy inkább a diszkrétebb szemüveget? Bármi legyen is a válasz, ne felejtsd el, hogy a keretek kiválasztásakor is szem előtt kell tartani a korrekció mértékét. Ideális esetben minél erősebb a szemüveg, annál finomabbak a lencsék a legjobb megjelenés érdekében. Ha például csak kissé rövidlátó vagy, az nem befolyásolja nagymértékben a lencse vastagságát, vagyis bármilyen arcodhoz legjobban illő keretet választhatsz. Ha azonban erősen rövidlátó vagy, akkor a választási lehetőségeid kissé korlátozottabbak lesznek. 

A megfelelő szín

A keretek megfelelő színének kiválasztása igazi fejtörést okozhat. Olyannyira, hogy gyakran könnyebb olyan semleges árnyalatokat választani, amelyek mindenhez passzolnak, ami kár, tekintettel a piacon elérhető széles választékra. Mindenekelőtt olyan keretet válassz, amely felderíti az arcodat anélkül, hogy elfedné vonásaidat.

  • Ha nem vagy biztos benne, milyen az arcformád, illetve azzal sem, hogy milyen keret illik hozzá..
  • Ha nem tudod, milyen korrekcióra van szükséged, vagy hogy milyen keretben állnának jól a lencséid..
  • Ha nem tudod, milyen színek kompatibilisek a bűrtónusoddal..

A Rapidus Optika szakértői szívesen segítenek neked!

Keresd őket bizalommal!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.