Otthoni gyorstesztek Chlamydia és más női fertőzések kimutatására

Egy női fertőzés kiderítése régen hetekbe, de minimum napokba és súlyos tízezrekbe került. Be kellett jelentkezni nőgyógyászhoz, laborvizsgálatot kellett csináltatni, megvárni az eredményét, közben átélni a bizonytalanság érzését.

A terhességi gyorstesztek és a COVID-tesztek használata ma már mindennapossá vált, és sok nő ismerkedik új, női gyorstesztekkel is, amelyek azonnali, pontos eredményt adnak kisebb költségek mellett.

 

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőző betegség a Chlamydia trachomatis. A Semmelweis Egyetem adatai alapjánebből 89 millió esetet regisztrálnak évente a világon. A Chlamydia egy baktérium okozta fertőzés. A fertőzött nők háromnegyede tünetmentes, ezért igen gyors a terjedése, a partnerek tudtukon és akaratukon kívül fertőzik meg egymást. Minden aktív nemi életet élő felnőttet érinthet, akik egy korábbi kapcsolatukból örökölhetik a fertőzést. Azok között még gyorsabban terjed, akik gyakrabban váltanak szexuális partnert, a fiatalok így különösen veszélyeztetettek. Bár nemi betegségként tekintünk rá, de vannak különböző típusai, amelyeket szexuális érintkezés nélkül, például egy uszodában is elkaphatunk. Ez például akut (uszodai) kötőhártya- illetve húgycső és nyálkahártya gyulladással járhat.

A Chlamydia és más női gyorstesztek gyártására szakosodott osztrák CARE Diagnostica GmbH hazai képviselője, az A-Lab Pharma operatív igazgatója, Rubin Szilvia szerint, ha a fertőzést nem kezelik, a kórokozók akár évekig fennmaradhatnak a petevezetékben és a belső nemi szervekben, krónikus fertőzést okozva, ami azért nagyon veszélyes, mert kezeletlenül meddőséget és méhen kívüli terhességet is okozhat. A szülés közben a szülőcsatornán áthaladó magzat is megfertőződhet, ami szemgyulladást, tüdőgyulladást vagy akár vakságot is okozhat a csecsemő számára.

 

Az alábbi tünetek esetén feltételezhetjük, hogy a Chlamydia áll a háttérben: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom vagy sárgás, nyákos váladék. Ekkor érdemes otthonunkban önvizsgálatot tartani egy immunológiai gyorsteszt segítségével. A teszt pozitív eredményéről tanácsos értesíteni a partnert is, hogy ő is minél hamarabb felkeressen egy orvost a fertőződés ellenőrzésére.

Húgyúti fertőzés: otthonunkban is kimutatható

A húgyúti fertőzés egy gyulladással járó megbetegedés, melyet baktériumok, vírusok, paraziták gombák okozzák, leggyakrabban az E. coli baktérium a felelős. A szakirodalom szerint a magyar lakosság négyötöde életében legalább egyszer átesik rajta. Leginkább a nőket érintik, mivel a rövid húgycső kedvez a baktériumok húgyúti megtelepedésének, könnyebben és gyorsabban jutnak fel a kórokozók. Húgyúti fertőzés lehet alsó (húgycső, húgyhólyag) illetve felső (vesevezeték és vesék), a tünetek is ennek megfelelően változhatnak. Ráadásul egyéb kockázati tényező is szerepet játszik a húgyúti gyulladás kialakulásában, pl. az immunrendszer gyengülése, változó kor, krónikus betegségek, várandósság, stb..

Hasonló tünetek lévén az alábbi táblázat segít a kétféle fertőzés megkülönböztetésében:

 

A Chlamydia tünetei                                               A húgyúti fertőzés tünetei

méhnyak gyulladása miatti alhasi fájdalom

alhasi fájdalom

hüvelyi folyás, viszketés

gyakori vizelési inger

friss piros vérzés

égető érzés vizeléskor

erős menstruációs vérzés

zavaros vizeletszín

kismedence gyulladása

kellemetlen szagú vizelet

végbél gyulladása

véres vizelet

here- és alhasi fájdalmak (férfiaknál)

fájdalom

prosztata- és a mellékhere-gyulladás (férfiaknál)

teltségérzet

 

A hüvely kényes pH egyensúlya

A hüvely savas pH-ja kiemelkedően fontos védelmet jelent a kórokozók elleni védelemben. A megfelelő kémhatás a kórokozók számára negatív feltételeket teremt, nem képesek ilyen közegben megfelelően szaporodni, így még ha be is jutnak, a 3,8-4,4 közötti pH érték megakadályozza, hogy megtelepedjenek és elszaporodjanak. Mindezt a hüvelyben élő Laktobacilusoknak köszönhető, amelyek előállítják ezt a közeget.

Emésztésre, felfázásra, vértisztításra – turbolya

Ha valamilyen probléma miatt (pl. antibiotikumos kezelés, túlzásba vitt intimhigiénia) a hüvelyflóra egyensúlya felborul, akkor a hüvely savassága csökken, ez pedig lehetőséget teremt a kórokozók (különböző gombák és baktériumok) elszaporodásának.  A legyakoribb tünetei a viszketés, égő érzés, szárazság, fokozott hüvelyfolyás, szagos hüvelyváladék. Várandós nőknél ráadásul nemcsak kellemetlen, de veszélyes tüneteket is okozhat: koraszülést, korai burokrepedést, a magzatvíz elfertőződését és a magzat bakteriális fertőzését.

Fotó: 123rf.com

Szerencsére a felborult egyensúlyt könnyű ellenőrizni. Egy hüvelyi, az aktuális pH értéket sávosan megmutató pH teszt segítségével otthonunkban, egy percen belül választ kapunk arra, hogy a kémhatás a megfelelő zónában van-e. Ha minden rendben, akkor megnyugodhatunk, ha eltolódott a kóros tartományba, akkor pedig konzultáljunk az orvosunkkal az egészséges flóra visszaállításáról. Minél korábbi stádiumban kezdődik a kezelés, annál biztosabb a gyógyulás.

 

Az Ausztriában készülő viola húgyúti PH és Chlamydia gyorsteszt, valamint a myCARE húgyúti fertőzés gyorsteszt már elérhetőek a magyar patikákban is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.