Otthoni barkács: régi ajtóból kanapé

Új lakásba költöztél, és van egy-két régi ajtó, amire nincs szükséged? Ki ne dobd! Kiváló kanapékészíthető belőle egy kis barkácsolással.

Mindig szórakoztató az épületekből kiselejtezett ajtók, ablakok, korlátok, vasalatok stb. – kreatív, bútorként való újratervezése. Ida kanapéja is egy ilyen szép átértelmezése pár réges régi ajtóknak. A végterméket pedig igazán különlegessé teszik a lekerekített sarkok, és a külön kivágott díszítőelemek.

Elkészítési idő: 2-3 nap

Költség: 40.000 Ft az ajtókért, festékért, ragasztóért, szivacsért, ágykeretért, csavarokért

A munka menete:

Tervezzük meg a kanapé méretét. Aztán mérjük le hozzá az ajtóinkat, majd a szükséges méretben vágjuk őket.  Rajzoljunk meg a mintát, amit majd az ajtókból kivágunk, a két oldallap esetében egyszerűbb, ha egy karton sablont készítünk és annak segítségével rajzoljuk át a mintákat. Amint a rajz elkészült, vágjuk ki a mintázatot. Az egyik ajtót a készítő itt két darabra vágta, ezek lettek a kanapé oldalai. A kívánt forma és mintázat kivágása után jöhet az ajtók festése, majd mindkét félajtót a teljes ajtóhoz ragasztóval és a csavarokkal rögzítsése. Ezután helyezzük és rögzítsük hozzá az ajtókat az ágykerethez, majd helyezzük fel a lábakat, a dekoratív burkolatot és a díszítéseket. Ha kész, következhet az ágymatrac.

Azok számára, akik kedvet kaptak ehhez a barkácsötlethez,  első lépés, hogy vásároljanak egy ágykeretet, vagy egy szintén régit használjanak fel. Az ajtók mérésénél /vágásánál és a bélelő szivacs méretre szabásánál ugyanis meghatározó az ágykeret mérete. Ha nincs épp kiszuperált ajtó, akkor érdemes lomtalanításnál, vagy építkezésnél, bontásnál keresni.

És íme a nappali kanapé!

A kivitelezéshez egyeztetni kell egy asztalossal, vagy jó érzékű családtaggal…

a kreatív ötletet: a designsponge 

Forrás: Inspirációk