Ötletes tinédzserek-szobák

A kamasz szobája egzotikus terület: ide bújik el a világ elől barátaival vagy egyedül, itt tanul, ide hozza első nagy szerelmét. Milyen egy jó kamasz-szoba?

Kamaszodik a gyerek, szélesebb az érdeklődése, több a hobbi, a kötelezettség – egyszóval nagyobb az élettér. Óhatatlanul megnő a ruhatár, szaporodnak a könyvek, és a számítástechnika is visszavonhatatlanul a berendezés része.

A kamasz szoba alapszabálya

A fő szabály: mindig egyeztessünk gyermekünkkel a szobáját érintő kérdésekről. Ez a kamaszkor egyik Achilles-sarka. A szoba az identitás egyik kifejezőeszköze. Egyben saját terület, ahol a világ elől barátaival vagy egyedül visszavonuló tinédzser menedéket lel. Ezt a szülőnek is tiszteletben kell tartania. De egy megfelelő pillanatban feltett “Nincs szükséged valamire a szobádban?” kérdés csodákat tehet a szülő-kamasz kapcsolatban. És hogy milyen a jó kamasz-szoba? Olyan, amilyennek a gyerek akarja. A szülő csak asszisztálhat munkálatokban, anyagiakban, ötletekben, hogy létrejöhessen.

Az íróasztal

Akár lányokról, akár fiúkról legyen szó, eljött a kényelmes, méretes íróasztalok ideje. Legyen legalább másfél méter széles, és 80 centi mély. Nemcsak a számítógépnek kell rajta hely, de a tanulmányokhoz elengedhetetlen iskolai szereknek is. Fiókok, polcok, rekeszek. Mindennek hely kell. Alapszabály, hogy tárolóból sosem lehet túl sok.

Kényelmes heverő

A szoba és a többi bútor méretei függvényében az ágy legyen a lehető legnagyobb. Nemcsak azért, mert a sok változással járó kamaszkorban fontos a nyugodt pihenés. Sok kamasz a szobájában töltött idő nagy részét az ágyon heverve tölti, hol telefonálással, tanulással vagy csak álmodozással. Gondolnunk kell arra is – bármennyire is nehéz ezt szülőként elfogadni -, hogy ebben a korban előbb-utóbb a szoba lakója már megosztaná fekvőhelyét az ellenkező nem képviselőivel.

A falak egy kamasz szobájában

Ez központi kérdés. A fal ugyanis arra van, hogy a kamasz azon rögzítse mindennapi életének legfontosabb pillanatait. Bulifotókat, kedvenc zenekar posztereit, innen-onnan származó megannyi emléket. A legjobb, ha ezt nemcsak hagyjuk, hanem egyenesen bátorítjuk. De az érintettel konzultálva a falak festése is jó ötlet.

sportos gyerekszoba

Ne legyünk bátortalanok, inkább lehet, hogy erősebb színeket akar. Ehhez a legjobb, ha a szülő dobja föl a színes falak kérdését, vagy a falak átfestését. Érdemes a magazinokban végigfutni, hogy néznek ki a különböző, esetenként akár meredeknek tartott színek. Rögzíthetünk a fal nagyobb felületére parafalapot, erre mindig kikerülhet az aktuális téma, ami központi szerepet játszik épp nagyra nőtt gyerekünk életében.

Aggodalomra semmi ok, későbbiekben egy festéssel helyreállítható a szoba konszolidált kinézete. Könnyebben vészeljük át azt a négy-öt nehéz évet, ha a sok betartandó szabály és elvárás mellett a szoba kérdésében engedékenyek vagyunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index