Ötletek inszomnia ellen

Az alvászavar, azaz az inszomnia legtöbbször megelőzhető, ha sikerül azonosítani a problémát, ami kialakítja és tenni is ellene.

Mitől alakulhat ki az inszomnia

Az alvászavarok kialakulásának igen változatos okai lehetnek, például az olyan egészségügyi panaszok, mint a depresszió, vagy a nem megfelelő életvitel vagy a túlzott koffeinfogyasztás. Ugyanakkor, ha a fennálló, az inszomniával összefüggő egészségügyi panaszok kezelése, vagy az életmódbeli változások nem segítenek, a szakorvos más eljárásokat is javasolhat még a probléma megoldására.

Házilag is kezelhető az inszomnia, mert szerencsére a legtöbb alvászavar egyszerűen is megoldható!

• Ne majszoljunk késő éjszaka semmiféle nassolnivalót, és kerüljük ilyenkor a nehéz vacsorákat is; egyes szakemberek szerint 3 órával lefekvés előtt már nem ajánlatos enni. Ebédre a legcélszerűbb könnyű, proteinben gazdag, szénhidrátban szegény ételt választani. Ez meggátolja, hogy délután álmosnak érezzük magunkat és így a délutáni alvás vágya is jóval csekélyebb lesz.

• A jelenség magyarázata az, hogy a proteinek növelik az éberséget, míg a szénhidrátoktól nyugodtabbnak és álmosabbnak érezzük magunkat. Ennek megfelelően a vacsora nyugodtan tartalmazhat már szénhidrátokat, hiszen így a lefekvés közeledtével mi magunk is álmosabbnak érezhetjük magunkat.

alvas34

• A testmozgás szinte mindenféle egészségügyi panasz esetén jól alkalmazható. Még a legalacsonyabb mértékű testgyakorlás is nagy hatékonysággal oldja a stresszt és a mozgás során olyan természetes stimulánsokat is kiválasztunk, amelyek csökkentik az olyan külső ajzószerek használatát, mint amilyen, pl. a koffein.

• A rendszeres testmozgás segít beállítani a megfelelő alvás-ébrenlét ciklusunkat és késő este így inkább érezzük magunkat álmosnak. Az esti, alváshoz közeli időpontban azonban már nem javasolt a testedzés!

• A hálószoba, és főleg az ágy használata más tevékenységre – mint az alvás és az intim együttlét – kifejezetten kerülendő! Akkor feküdjünk csak az ágyba, amikor valóban aludni akarunk, és akkor keljünk fel, amikor tényleg fel akarunk kelni! Más esetben a testünk helytelen jelzéseket kaphat arra vonatkozóan, hogy alvási, vagy ébrenléti ciklus következik-e.

alvaszavar1-alvashiany

• Ha éjszaka felriadva nem vagyunk képesek fél órán belül visszaaludni, akkor érdemes felkelni és olvasni, míg újra nem érezzük magunkat álmosnak.

• Alakítsunk ki rutinszerű szokásokat, amelyek azt üzenik a testünknek, hogy lassan közeleg a lefekvés ideje! Lehet ez az esti fürdés, vagy egy pohár meleg tej elfogyasztása, de az emberek többsége szex után is ellazulva érzi magát, így az is megfelelő lehet, sőt a relaxációs gyakorlatokat is érdemes számításba venni.

• Kerüljük késő este az alkoholfogyasztást!

• Amennyiben az inszomnia semmilyen módon nem akar eltűnni az életünkből, vezessünk naplót az álmatlanságunkról, az nagyon nagy segítséget jelent a megfelelő diagnózis felállításában!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.