Öt tipp a boldog és kiegyensúlyozott gyermek neveléséhez

Kétségtelen, hogy a szülői gondozás egyidejűleg a legnehezebb és legkifizetődőbb feladat, amit felnőttként vállalunk. Feszült, türelmetlen, teljesítmény-centrikus világban élünk, ahol elvárják tőlünk, hogy mindig kiegyensúlyozottak, boldogok és tökéletes szülők legyünk. De mit jelent a tökéletesség? Valóban ettől lesz boldog a gyermek?

Az okoseszközök irányította világban nem könnyű feladat úgy nevelni a gyermekeinket, hogy magabiztos, egészséges önbecsüléssel léphessék át a felnőtté válás kapuját. Nehéz feladat, ugyanakkor nem lehetetlen. Ha szeretetteljes, elfogadó, bátorító családban nő fel, neki sem lesz nehéz tartani a lépést ebben a rohanó világban. Elsősorban az alapokat kell neki megmutatni és megadni, amelyek által magabiztosabbá, önállóvá és egészséges mentalitású felnőtté válik. Ez ad neki egy olyan erős várat a mindennapi élethez, amely lerombolhatatlan és végig kíséri, végig segíti az élete során. Íme az öt legfontosabb dolog:

  1. Szeretetteljes és támogató környezet

Türelem, figyelem, elfogadó és támogató hozzáállás, gyermekünk egyedi és megismételhetetlen személyiségének az értékelése, mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek lelki-testi egyensúlya harmóniában legyen. Egy olyan gyermek, aki szeretetet kap és értékesnek érzi magát, aki érzi, hogy tisztelik, hogy figyelnek rá, ezeket fogja viszonozni felnőttként, illetve mindez erősíti a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatát is. Nem mellesleg iskolásként könnyen szerez barátokat, nyitottá válik és ez az, ami szintén segíti az egészséges önbizalom kialakulását.

  1. Példamutatás

Legegyszerűbb módja annak, hogy utat mutassunk gyermekeinknek. Nem kell húsklopfolóval beleverni a gyerek fejébe, hogyan kell viselkednie, milyen értékrend mentén kell élnie. A gyermek arra van ráhangolva, amilyenek mi magunk vagyunk, nem pedig arra, amit mondunk neki. Sőt, nem egy kutatás bizonyította már, hogy a gyermekek automatikusan átveszik az érzelmi energiáinkat, gondolkodásunkat, beállítódásainkat. A legjobbat tehát akkor tudjuk nyújtani gyermekeinknek az egészséges és magabiztos fejlődése útján, ha úgy élünk, amit át szeretnénk nekik adni.

  1. Dicséret

Ha folyton dicsérjük gyermekünket, egy idő után azt érezheti, hogy csak akkor jó, ha kimagaslót tesz, és önmagának is csak akkor tud pozitív visszacsatolást adni, ha megkapja érte a dicséretet. Mindig szüksége lesz egy másik – számára fontos fél – visszajelzésére ahhoz, hogy kellő önbizalma és önbecsülése legyen a továbbiakban. Ezeket a visszaigazolásokat pedig nemcsak gyermekként kéri, hanem felnőttként is szüksége lesz rájuk. A munkahelyén a felettesétől a magánéletben pedig a társától. Ezt a negatív ráhatást úgy tudjuk elkerülni leginkább, ha a dicséreteinkben nem azt hangsúlyozzuk, hogy mi vagyunk rá büszkék, hanem saját maga legyen büszke az elért eredményeire. „Légy büszke magadra. Igazán remek dolgot tettél. Fantasztikus, amit elértél.” Dicsérjük az erőfeszítést, a kemény munkát, a kitartást, amelynek elérése többet jelent, mint az eredmény.

  1. Szabadság

A boldogság nagyban függ attól az érzéstől, hogy amit teszünk az fontos, és mások is értékelik. Ezeket az érzéseket már kisgyermekkorban elültethetjük gyermekeinkben, ha őket is bevonjuk a mindennapi teendőkbe. Ha szeret szervezni, engedjük meg neki, hogy válogassa ki az evőeszközöket. Ha gondoskodó típus, segítsen a terítésben, vagy ha van kistestvér, az ő gondozásában. Mindaddig, amíg érzi, ő is hozzájárul a családban végbemenő dolgokhoz, nő benne a bizalom érzése a szülők iránt, erősödik a kapcsolata a családdal, és eme két dolog a tartós boldogság két előfeltétele.

  1. Hála érzésének gyakorlása

Végül a boldogság-kutatásában végzett vizsgálatok összekapcsolják a kiegyensúlyozott, boldog élet kialakulását a hála érzésével. Ezt az attitűdöt is már kora kisgyermekkorban ki tudjuk fejleszteni a gyermekeinkben saját példáinkon keresztül. Igyekezzünk naponta többször megköszönni másoknak, amiben segítettek nekünk, lássuk meg a szépséget és a jót mindenben, és legyünk hálásak érte. Számos kutatás igazolta, hogy azok az emberek, akik hálával viszonyulnak környezetükhöz, sokkal optimistábbak, boldogabbak és könnyebben elérik céljaikat.

Sok más érdekesség is kiderül még a boldog és kiegyensúlyozott élet megalapozásáról, fejlesztéséről és fenntartásáról az OK vagyok! Konferencián, amelynek címe „Így nevelj tehetséget!”, s amely a 6-18 éves korosztály fejlesztéséről szól. A program a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat, fejlesztési szakembereket célozza, például azzal, hogyan lehet valóban okosan tudást átadni az okos eszközökkel, milyen tudást érdemes megszerezni a fiataloknak és egyáltalán, a versenyistállók világában, hogyan lehet boldog gyermeket nevelni?

A jövőről annyit biztosan tudunk, hogy a jelenleginél is fontosabbá válik a digitális tudás, az érzelmi intelligencia, a kreativitás, az együttműködési készség: ezek fejlesztéséhez praktikus tippekkel, jól használható módszerekkel készülnek az előadók. A november 11-i program részletei itt olvashatók: http://www.okvagyok.hu/igy_nevelj_tehetseget

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.