Orvosi várótermekben ülünk, vagy repülőgépen? – Nem mindegy, mire fordítjuk a szabadságunkat

Magyarországon a munkavállalók háromnegyede úgy gondolja, hogy orvosi vizsgálatokra csak úgy tud elmenni, ha ehhez szabadságot vesz ki – derült ki az OTP Egészségpénztár megbízásából készült legutóbbi felmérésből

A kutatás eredményei szerint a magyarok éves szinten akár 1-2 napot is töltenek a várótermekben szabadnapjaik terhére, ezért a piacvezető OTP Egészségpénztár összegyűjtött ezekre a napokra négy alternatív időtöltést és egy jó tanácsot a jelenlegi és leendő tagok számára.

  • Külföldi utazás – A nyári időszakban, aki teheti, nyaralni megy, és kipiheni az évközi fáradalmakat. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb úti célja az olaszországi Milánó. A város Budapestről repülővel gyorsabban megközelíthető, mint a nyugati határszél gépjárművel, ráadásul a városközpontba való bejutás is egyszerűen kivitelezhető. A divat fővárosában nem csak a trend kedvelői, de a zene, színház, egyszóval a kultúra szerelmesei is megtalálhatják számításukat a városban.

utazás

  • Belföldi túrázás – Fontos, hogy az emberek kiszakadjanak a nyüzsgő városi légkörből és a természetben töltsenek el egy néhány napot. Ennek a legegyszerűbb módja a belföldi túrázás. Magyarország különböző tájegységei ehhez nagyszerű túrahelyszíneket biztosítanak, mind a földfelszínen, mind alatta. Gyönyörű látkép fogadja a túrázót a Balaton-felvidéken, de akár a Mecsekben található Abaligeti cseppkőbarlangban is izgalmas órákat tölthetnek el az érdeklődők.

  • Kertészkedés – Sokak számára a kertészkedés, a házkörüli növények gondozása jelenti az igazi feltöltődést, ha ki akarnak szakadni a szürke hétköznapokból. Fűszernövényeket akár kis cserepekben is lehet ültetni, így olyanok is foglalkozhatnak ezzel, akik nem rendelkeznek udvarral vagy kerttel. Ezek a palánták nem csak főzéskor jönnek jól, de fel is dobhatják az otthoni légkört.

  • Otthonszépítés – Pozitív érzéseket vált ki az emberből, ha azon dolgozhat, hogy szebbé, élhetőbbé tegye az otthonát. Ehhez nem feltétlenül kell magazinba illő tereket kialakítani, drága bútorokat vásárolni, sokszor látványosabb eredményt lehet elérni, ha valaki saját kezűleg készít díszeket, dekorációkat. Egy néhány napos szabadnap például remek lehetőséget biztosíthat a falak újramázolására is.

Ezekre a programokra lehet tehát ideje azoknak, akik a várótermek helyett inkább utazásoknak, hobbijuknak szentelik a szabadnapjaikat, és magánegészségügyi szolgáltatóknál vesznek igénybe szűrővizsgálatokat, kezeléseket. Az OTP Egészségpénztár felhasználási adatai szerint a magánegészségügyi szektorban realizálódó egészségpénztári költések évről-évre dinamikusan növekednek. Ennek egyik oka, hogy az egészségpénztári befizetések után járó, éves 20 százalékos adó-visszatérítésnek köszönhetően a tagok kedvezményesebben vehetnek igénybe ilyen szolgáltatásokat.

Az OTP Bank félévente elvégzett OTP Öngondoskodási Index kutatásának eredményei alapján a szektor erősödése főként annak köszönhető, hogy átlátható működést, rövidebb várakozási időt és az időpontfoglalás lehetőségét kínálja a betegeknek. A magánegészségügyi szolgáltatások egészségpénztári juttatások terhére gyakran kedvezményesebben is vehetők igénybe, – nem ritka a 10-20 százalékos kedvezmény egészségpénztári finanszírozás esetén – így aki nem szeretné a szabadságát a váróteremben tölteni, annak az egészségügyi öngondoskodás jelenthet gyorsabb és takarékosabb megoldást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index