Országszerte többórás napsütés, csak elvétve alakulhat ki záporeső

Éjjel még erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és egyre többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatar.

Az éjszaka második felében északnyugat felől csökken a felhőzet, reggel a déli és keleti határvidéken lehet még csapadék. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de a zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. Hajnalra 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

A reggeli órákban a déli és keleti határvidéken is megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, és ezt követően országszerte többórás napsütésre számíthatunk, csak elvétve alakulhat ki záporeső. Este nyugat felől erős felhősödés kezdődik, és késő estétől a Dunántúlon, majd a középső országrészben ismét több helyen várható zápor, zivatar. Többfelé megélénkül a délnyugatira forduló szél, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

nyari hajciho (2)

Az éjszaka átvonuló hidegfront mögött napközben átmenetileg ismét melegszik az idő, majd késő este nyugat felől egy újabb hidegfront éri el térségünket. A hőség általában mérséklődik. Az időjárás most főként a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg, de napközben a fokozottan érzékenyeknél melegfront jellegű tünetek is jelentkezhetnek. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, erősödhetnek a görcsös panaszok. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Pollenjelentés
A hét végén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan az alacsony, helyenként a közepes tartományban lesz, a csalánféléké leginkább közepes, esetenként magas szintet érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján heves zivatarok kialakulására számíthatunk, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű, a libatopfélék, a kenderfélék és a lórom virágporának koncentrációja továbbra is alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.