Óriási élmények a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgássérült táborában

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke szerint „virágzik” a remény, mert az önkéntesen segítő fiatalok száma nőttön-nő.

Augusztus 21-27. között immár negyedik alkalommal szervezte meg mozgáskorlátozott táborát a Kárpát-medencében élő fiatalok számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi máltai táborok példáját követve. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) negyedik Kárpát-medencei mozgássérült magyar fiatalok nyári táborának Balatonfenyvesen a református gyermek- és ifjúsági üdülő adott otthont. Tegnapig kétszázötven táborozó élhette át együtt a nyár örömeit a Balatonon. Kozma Imre atya, az MMSZ alapító elnöke szerint „virágzik” a remény, mert az önkéntesen segítő fiatalok száma nőttön-nő. A táborban augusztus 23-án látogatást tett Dr. Herczegh Anita asszony, Áder János köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete.

Az esemény évről évre segíti a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését. A máltai táborok sajátossága, hogy a kerekesszékes, vagy halmozottan sérült emberek családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek, segítőik a közösen eltöltött idő alatt a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. A szállást és a tópartot előzetesen akadálymentesítették, így a kerekesszékes vendégek rámpán gurulhatnak be a vízbe, de felszállhatnak vitorlás hajókra, különféle sportágakat próbálhatnak ki, és éjszakai diszkó is várja őket. A hét folyamán kiscsoportos foglalkozásokon dolgoztak fel olyan témákat, mint a munkavállalás, tanulás, párkapcsolat, amelyekről ritkán van alkalmuk szakemberekkel beszélgetni. Az egyhetes vakáció minden résztvevőnek sokat jelentett, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhettek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhattak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete, eredendően hazánk legnagyobb múltú, s ma is egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb karitatív szervezete, amely változatlanul kitart a leginkább rászorulók mellett. A társadalom legsérülékenyebb tagjai a mozgássérültek, s különösen a gyerekek és fiatalok, akik megkülönböztetett figyelmet kívánnak és érdemelnek. Nekik szeretnénk segíteni és családjaik napi gondjait enyhíteni a tábor megszervezésével. Ezen felül szeretnénk előmozdítani azt is, hogy a segítségre szoruló, a segíteni tudó és akaró fiatalok egymásra találjanak, nemzeti összetartozásunk elmélyüljön, és az együttlét megtartó erejét felismerjük.

Az önkéntesen segítő fiatalok sorra jelentkeznek, számuk nőttön-nő. „Virágzik” a remény. A Teremtő egymásra bízott bennünket. Sajnos, az ép emberek esetében ez elhomályosulhat. A mozgássérülteknek viszont a másik ember keze, szíve, szeretete nélkülözhetetlen. Ha találkozunk, közelebb kerülünk egymáshoz, s közelebb kerülhetünk Istenhez is. A segítők és megsegítettek lelke összeér. Gyógyul lelkünk sok sebe, és szétszakított nemzetünk fájdalma is csillapul” – fogalmazott a tábor zárásához írt levelében Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.