Óriási áttörés – Máris jön a világ első szájon át szedhető Covid-gyógyszere

A COVID elleni tabletta egy enzimet céloz meg, és hibát generál a vírus genetikai kódjában. Napi kettőt kell szedni belőle.

Jóváhagyást kapott Nagy-Britanniában az első, szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszer – adta hírül a BBC. A készítmény a Merck, a Sharp és Dohme (MSD), valamint a Ridgeback Biotherapeutics terméke. Eredetileg az influenza ellen fejlesztették, de a koronavírus ellen is bevált: a felére csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát – számol be a Hvg.hu.

A gyógyszert a betegség elején, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül érdemes elkezdeni szedni; napi két szem kell belőle.

Fotó: 123rf.com

A brit szabályozó hatóság, az MHRA azok számára hagyta jóvá a tabletta használatát, akiknek enyhe vagy közepesen súlyos tüneteik vannak, és legalább egy veszélyfaktor – túlsúly, idős kor, diabétesz vagy szívbetegség – fennáll náluk ahhoz, hogy a Covid–19 súlyos betegséggé alakuljon.

A tabletta egy enzimet vesz célba, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról. A pirula hibákat generál a vírus genetikai kódjában, ami egyrészt megakadályozza az elszaporodását, másrészt alacsonyan tartja a vírus mennyiségét a szervezetben, miközben csökkenti a betegség súlyosságát.

Fotó: 123rf.com

A molnupiravirrel végzett korábbi klinikai vizsgálatokba 775 olyan beteget vontak be, akik bizonyítottan koronavírusosak voltak. Azok közül, akik placebót kaptak, 14,1 százalék került kórházba, míg a készítményt beszedők közül 7,3 százalék. A molnupiravirral kezelt csoportban nem történt haláleset, nyolc olyan beteg viszont, aki a vizsgálatban placebót kapott, később meghalt a koronavírus okozta szövődmények miatt.

A tablettát egy országos vizsgálat keretében oltott és nem oltott betegeknek egyaránt ajánlják majd, hogy a hatékonyságáról még több információt gyűjtsenek.

Jól működik az eddigi leghatékonyabb, COVID elleni gyógyszer

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Janos

    “A pirula hibákat generál a vírus genetikai kódjában”

    Ez így katasztrofálisan hangzik, biztos, hogy erről van szó?