Öregítő ételek – Ismerjük őket? – 2. rész

Tényleg léteznek öregítő ételek, melyek nincsenek ránk jó hatással – mert idősebbek leszünk a fogyasztásuktól? Sajnos, vannak ilyenek – ráadásul egyébként egészségesként feltüntetve. Mely ételeket érdemesebb kerülnünk?

Talán hihetetlen, de ahogyan bizonyos élelmiszerek kimondottan előnyös hatással vannak ránk, úgy más ételek öregíthetnek is bennünket. A szervezetben ugyanis biokémiai reakciók mennek végbe minden élelmiszertípus hatására – vannak, amelyek gyorsabban öregítenek, s olyanok is, amelyek harcolnak az idősödés ellen. Nemcsak a ráncokról és a bőrről van szó, hanem olyan folyamatokról is, melyek a szervezetben belül zajlanak. Minimalizáljuk az öregítő ételek fogyasztását, s együnk helyettük inkább olyasmit, amitől 5-10 évvel fiatalabbnak nézünk ki.

De mi az, amit ne erőltessünk?  Cikkünk első részében már szó volt a búzáról és a kukorica alapú ételekről. Lássuk, mi van még a listán!

öregítő ételek

Cukros, keményítős öregítő ételek

Vércukorszintünk nem mindegy – már csak azért sem, mert emelkedése növelheti az idősödést sürgető AGE anyagok szintjét a szervezetben.  A cukrot jobb elkerülni. Számos okból káros a számunkra, beleértve, hogy hízunk tőle és hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához. A cukor azonban öregítő étel is.

Helyette érdemes megfontolni a nem kalóriás, természetes édesítők használatát, mint például Stevia – ez a kávéban, teában, sütéshez egyaránt jó. Drámai mértékben segít a vércukorszint kontrollálásában és az öregedést is lassítja. Kétszer meg kell gondolnunk, fogyasztunk-e édességeket – beleértve a cukrozott gabonapelyheket, cukorkákat.

Ha mindenképpen édeset szeretnénk enni, az öregítő ételek helyett próbáljuk ki az étcsokoládét, amely egészségesebb, mégis kielégíti édes iránti vágyunkat. Ilyen csokoládéval csupán 2 gramm cukrot fogyasztunk el – főleg, ha csak két kockát eszünk belőle. Tartsuk észben, hogy a keményítős ételek, mint a fehér rizs, zab, fehér burgonya, szintén jelentős hatással lehetnek a vércukorszintre – vagyis szintén hozzájárulnak az AGE anyagok szervezetben való felhalmozódásához.

Ha ilyesmit eszünk, tegyük kis mennyiségben, mert öregítő ételnek számítanak. Kombináljuk őket egészséges zsírokkal és fehérjével.

Szójabab olaj, repce olaj és egyéb „növényi olajok”

Ezekről az ételekről hosszú évek óta azt halljuk, hogy egészségesek. Ám egy kis biokémiai ismeret rádöbbenthet bennünket arra, miként reagálnak ezek a feldolgozott olajok a szervezetünkben, s emiatt nem igazán nevezhetőek egészségesnek – öregítő ételnek annál inkább. Bármit is ír a szójabab olaj, repceolaj, kukorica olaj, növényi olaj vagy gyapotmagolaj csomagolásán, ezek legtöbb esetben finomító eljáráson estek át, igen magas hőmérsékleten, kémiai oldószerek használata mellett, amilyen például a hexán.

Mindezek miatt az olajban a többszörösen telítetlen zsírok nagymértékű oxidáción estek át, s meglehetősen gyulladáskeltők szervezetünkre nézve – szabad gyököket termelnek, károsítják a sejtmembránokat, hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez, a szívbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz. Ha el akarjuk kerülni mindezt, hanyagoljuk ezeket az olajokat. Használjunk extra szűz olívaolajat, avokádó- vagy kókuszolajat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php