Optimista gondolkodás az alváshiány miatt?

Kutatások szerint a súlyos alváshiány túlzottan optimista gondolkodásra ösztönözhet, ami miatt sokan képtelenek felmérni döntéseik potenciális következményeit.

A Duke Egyetem munkatársai 29 felnőtt önkéntest kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásban amelynek során különböző üzleti döntéseket kellett meghozniuk, persze csak elméletben. Az önkénteseknek mindig reggel kellett meghozniuk a döntéseiket, így a tudósok meg tudták vizsgálni az alváshiány egyéni döntéshozó képességre gyakorolt hatásait.

A kutatók funkciós MRI vizsgálatot végeztek, hogy megfigyelhessék az agyműködést és rájöttek, hogy az alváshiányban szenvedő betegek esetében döntéshozatalnál a pozitív gondolkodásért felelős agyi régió túlzott aktivitást mutat.

agy63

“Ez meglehetősen rossz hír a szerencsejátékosoknak és tőzsdézőknek, hiszen agyuk az alváshiány következtében könnyen becsaphatja őket” – nyilatkozta Vinod Venkatraman, az egyetem kutató munkatársa.

“A kaszinók már így is rengeteg apró trükkel próbálják rizikós döntésekre ösztönözni a játékosokat: ingyen italok, villogó fények és hangeffektek, kártyák és zsetonok a valódi pénz helyett – nyilatkozta Scott Huettel, a Duke Interdiszciplináris Döntések Tudományos Központjának igazgatója – Az alváshiány pedig csak tovább ront a helyzeten és még jobban ösztönzi a játékosokat a rizikós döntések meghozatalára.” A kutatás részletes leírása a Journal of Neuroscience című szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.