Optikai trükkök, amiktől nagyobbnak tűnik a lakásod

A nagy lakás nem csak a négyzetmétereken múlik, bőven van lehetősége a benne lakóknak is. A Jószaki blog szerzőjének trükkjei pont ebben segítenek.

Jószaki blogon jelent meg az összeállítás, amely igazán fontos kérdésre ad választ. Hiszen ki ne akarna nagyobb lakásban élni? Tágas tér, hosszú folyosó és még a bringát sem az erkélyre kell tolni. No de lakásunk méretein ritkán lehet úgy változtatni, hogy a szomszédutól lopunk szobát… Olyan optikai trükköket kell bevetni, amitől garantáltan nagyobbnak fogjuk érezni a teret.

1. Szabadulj meg a bútoroktól!

Ha nem is rakjuk ki az összeset, legalább próbáljuk meg csökkenteni a számukat, mert a legtöbb teret a nagy bútorok veszik el. Hosszú szekrénysorok, faltól falig, amik persze nem üresek. Kezdj el szortírozni és akár egész szekrényektől is megszabadulhatsz. Tedd fel valamelyik apróhirdetős oldalra és egy percig se bánd!

Ha pedig épp új bútorokat tervezel vásárolni, vegyél többfunkciósat, pl. ami egyben dohányzóasztalként és egyben felnyitható tárolóként is üzemel. Két (vagy több) bútor egy helyen. Az otthonod érted és nem a felesleges cuccaidért van.

2. Használj kevesebb színt az otthonodban!

A sok szín túlzsúfoltságot tükröz. A kevesebb szín harmonikusabbá és tágasabbá varázsolja az otthonod. Hogy mit jelent ez? Alapszínként ragaszkodj a fehérhez és a szürkéhez, míg kiegészítőkön keresztül csempéssz egy-egy kedvenc színt a lakásodba.

Ennek árnyalatait is használhatod, de vigyázz, ha túl sok színt viszel a szobába, akkor az könnyen az ellenségeddé válhat. Ha az üzletek polcain nem találsz számodra megfelelő árnyalatú és fazonú bútort, kérdd asztalos szakember segítségét, aki a dizájnban is sokat hozzátehet!

3. Cseréld le a kanapédat szellősebbre!

Nappalink egyik legnagyobb helyfoglalója általában a kanapé. Add el és vegyél helyette szellősebbet, légiesebbet, mert a nagy, vaskos ülőgarnitúrák aránytalanul elfoglalják a szobát. Zsúfoltságot hoznak az életünkbe. Figyelj oda rá, hogy legyen lába, mert a macskának is van és ő sem panaszkodik rá. Az, amelyiknek van lába, több levegőt hagy. És még takarítani is jobban lehet alatta!

4. Fesd fehérre a falakat!

Szerencsére az emberiség túlélte a 90-es évek falszíneit, de simán lehet, hogy visszatér és lesből újra ránk támad. Állj ellen és tartsd magad a fehér, de minimum világos falakhoz és akkor nem lesz gond. Egy szoba kifestése már 30-50 ezerből kijön, ha festőt hívsz, de ha magad kened, akkor ennek harmada is simán elegendő. Persze ha nem vagy elég profi, háromszor annyi időbe telik és akkor meg az időd a pénz, de majd te eldöntöd!

Viszont figyelj oda, hogy a barkácsáruházakban ha nem is márkás, de minőségi festéket vegyél, ha nem akarod ötödjére is újrafesteni, mert a gyengébb minőségű nem fed kellően.

5. Engedj be sokkal több fényt!

A fény és a fehér falak a barátaid. Szabadulj meg a nehéz sötétítőfüggönyöktől! Ezek nem illenek kis terekbe. A sima függönyt is nézd meg, hogy mennyi fényt fog meg. Ha túl sokat, akkor add el és helyette inkább használj például sávrolót, amit mindig úgy állítasz be, ahogyan éppen szükséged van rá. Sávrolót lehet egyedi méretre is csináltatni, keress rá! Ha szerencséd van, akkor barkácsáruházakban és lakberendezési boltokban is találsz sokkal olcsóbban, fix méretekben.

6. Az ajtókat, ajtókereteket fesd fehérre!

De mindenképp világosra. Főleg a kicsi szobákból nagyon sokat elvesznek a karakteres ajtó-, és keretszínek. Fehérrel ezt a kontrasztot hatékonyan megszüntethetjük. Ha nem akarjuk fehérre, akkor válasszunk világosszürkét. A lényeg, hogy ne legyenek barnák! Egy kis szobát simán agyonnyom.

 

Ha pedig most is a mázos fehér van, csak elsárgult, akkor egy újrafestés is hatalmas fejlődést hoz. Egy festő kábé 10-15 ezerből megcsinál már egy ajtófestést. Keress rájuk! Egymagad olcsóbban is kihozhatod, de szánj rá időt és az alapozót semmi esetre se felejtsd el!

7. Használj tükröket mindenhol!

Többszáz éves trükk. A tükröt nemcsak praktikai okokból használjuk, hanem térnövelésre is. Segít a fényt is eljuttatni olyan helyekre, ahova magától már nem jutna el, így a sötét folyosók is világosabbá tehetőek. Üvegesek foglalkoznak az egyedi méretű tükrök készítésével és simán kijön már négyzetméterenként 10 ezerből. Mindenképp megéri!

+1 Ne pakolj nyakig minden polcot!

Egy félig megpakolt polc sokkal szellősebb és tágasabb teret varázsol, mint egy minden négyzetcentiméteren megtömött. Próbáld tartani magad ahhoz, hogy a polc nem arra van, hogy mindent feltegyünk rá…

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.