Öntsünk gyertyát házilag – 8 lépésben!

Elfogyott a gyertya? Csináljuk meg újra! Illatos, mutatós, hangulatos gyertyát otthon, saját kezűleg is készíthetünk.

A gyertyakészítés művészet. Olyan művészet, amely túlélt több évszázadot, és a szükség teremtette. A gyertyaöntés ma igen népszerű, széles körben elterjedt hobbi elfoglaltság. Akár saját használatra készítjük a gyertyát, akár eladjuk vagy ajándékba szánjuk, a gyertyakészítés könnyen művelhető és nincs hozzá szükség nagy helyre. Kevés pénzbe kerül, nem kell hozzá túl sok idő sem. Hogy a gyertya saját kezűleg milyen lesz, annak csupán a fantáziánk és kreativitásunk szab határt.

Hogyan készítsünk gyertyát?

1.Elsőként el kell döntenünk, milyen típusú viaszt használunk. Ez ugyanis meghatározza, mennyi időt és erőfeszítést kell a gyertyakészítésre szánnunk. Némileg ugyanakkor a kreativitás lehetőségét is csökkenti.

  • A szójaviasz nagyon népszerű, könnyen használható, szójababból készül és egyszerűen tisztítható. Teljesen természetes, ezért is lelkesednek érte sokan.
  • A paraffinviasz még mindig a legnépszerűbb a gyertyakészítés terén. Kezdőknek tökéletes, mert könnyen olvad, olcsó, színekben és illatokban is nagy a választék. Ugyanakkor a vegyi anyagok, melyeket olvadáskor kibocsátanak, irritálhatják az embert.
  • A méhviasz érdekes, de csökkenti a választási lehetőségeinket. Természetes anyag, légtisztító hatással, ám a gyertyát nem tudjuk színezni, illatossá tenni – különleges kreáció sem készíthető belőle, mert nem olvad annyira.

2. Készítsük elő a terepet, mielőtt a gyertyaöntéshez hozzáfogunk. Hacsak nincs már egy kialakított sarok, ahol a műveletet végezzük, pakoljunk a földre újságpapírt vagy törölközőket. Egy kevés meleg, szappanos víz is legyen a közelünkben.

3. A gyertyaöntés házilag óvatosságot is igényel. Egy „dupla forralóra” lesz szükségünk. A gyertyaviaszt közvetlenül nem tehetjük ki hőnek. Tüzet foghat vagy elpárologhat, ha nem lassan olvasztjuk meleg vízben. A forraló készülék legyen méretre szabott, például egy pecsenyesütőhöz hasonló méretű. Egy kisebb tartóra is szükségünk lesz, amelyet a vízbe teszünk, hogy abban olvasszuk a viaszt. Kis darab viaszokat használjunk egyszerre, vagy viasz forgácsokat.

gyertya1

4. Adjuk a színeket és az illatokat az olvasztott viaszhoz. Valószínűleg szükség lesz néhány „próbakörre” a különféle viaszokkal, hogy lássuk, mennyi illatos olaj és szín kell hozzá, hogy a gyertya tökéletes legyen.

5. Melegítsük fel a viaszkeveréket a megfelelő hőmérsékletre, hogy beletehessük az öntőformába. 130 fokra, ha üvegről, műanyagról van szó, 190-re, ha fémről. A kanóc az öntőformába kerül, de csak pár centire legyen a tetejétől, majd töltsük ki a formát az olvasztott viasszal.

gyertya2

6. Ha készen van, hűtsük a viaszt 12 órán át szobahőmérsékleten és további 12 órán át hűtőszekrényben.

gyertya3

7. Vegyük ki a formából a viaszt, és vágjuk le a kanócot a szükséges hosszig, ahogyan a gyertya tetején állnia kell.

st-diycandle_mason_jars6

gyertya5

gyertya6

gyertya7

gyertya8

gyertya9

gyertya10

gyertya11

8. Gyújtsuk meg a gyertyát, és gyönyörködjünk a házi gyertyaöntés eredményében!

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.