Omikron- Ezek a leggyakoribb visszamaradó tünetek

A koronavírus omikron variánsával való megfertőződés után is jelentkezhetnek poszt-Covid tünetek. Háziorvos mondta el az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Több százezer magyart érint

Pontosan még nem lehet megmondani, hogy az omikron milyen arányban okoz poszt-Covid tüneteket, de az RTL Klubnak nyilatkozó háziorvosok szerint omikron-fertőzés után is fordulnak orvoshoz betegek visszamaradó tünetekkel – írja a Portfolio. Szakértők szerint jellemzően izomfáradékonyság, fáradtság, mellkasi panaszok, nehézlégzés, szédülés jelentkezhet akár hetekkel a fertőzés után.

Lohinai Zoltán tüdőgyógyász a televíziónak tett nyilatkozatában azt mondta, eddig nem tapasztalnak különbséget a korábbi variánsokhoz képest. Vajer Péter háziorvos szerint kevesebben, mint a korábbi variánsoknál, de hozzá is jelentkeznek betegek poszt-covid tünetekkel, általában vérnyomás-emelkedésre, nehézlégzésre, mellkasi nyomásra, kalimpáló szívverésre panaszkodnak – számol be a FemCafe.

Jakab Péter virológus korábban már elmondta, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy az omikron nem okoz poszt-Covid tüneteket. Azt azonban még nem ismerjük, hogy ez milyen gyakorisággal történhet, mert még nem áll rendelkezésre elegendő adat. A gyermekekre ugyanakkor nem jellemző, hogy poszt-covid tüneteket produkálnának, és náluk az omikron is máshogy jelentkezik.

Az omikron-variáns Magyarországon januárban okozott meredek felfutást az esetszámokban, azóta a legnagyobb járványhullámként több százezer magyart betegített meg. A következő hetekben derül majd ki, hogy közülük hány embernél jelentkeznek poszt-Covid tünetek.

Olvasd el ezt is!

Nagy tévedés: nem enyhe az omikron – Vérmérgezést is okozhat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.