Nyelvproblémák – Mi okozza és milyen jellegűek lehetnek? – 2. rész

A nyelv elszíneződésének okai

A nyelvproblémák meglehetősen változatosak lehetnek – a fájdalomtól a színben és állagban történő módosulásig. Milyen okok állhatnak a nyelv elszíneződései mögött?

Akik sosem szembesültek vele, aligha tudják, mennyire sokféle gond lehet a nyelvünkkel. A fájdalomtól a szín és a textúra megváltozásáig többféle nyelvprobléma alakulhat ki, melyeknek okai is változatosak. Lássuk mindezt közelebbről.

Cikkünk első részében a legfőbb okok kerültek szóba. Milyen elszíneződések alakulhat ki azonban és mivel járhatnak?

Fotó: 123rf.com

1. A fehér nyelv okai

Számos dolog kiválthatja a nyelv fehéres bevonatát vagy fehér foltjait. Melyek ezek?

  • Leukoplakia: az állapotot a szájban lévő sejtek túlzott növekedése okozza. Fehér foltok képződéséhez vezet a száj belsejében, beleértve a nyelvet is. Bár ez a nyelvprobléma önmagában nem veszélyes, a leukoplakia a rák előfutára lehet. Nagyon fontos tehát, hogy a fogorvos felismerje a fehér foltok okát a nyelven. Leukoplakia jelentkezhet, ha a nyelv irritált, s gyakori a dohánytermékeket használó embereknél.
  • Szájpenész (kandidózis): a szájpenész egy élesztőfertőzés, mely a száj belsejében alakul ki. Az állapot fehér foltokat hoz létre, amelyek állagukat tekintve túrószerűek – a nyelv és a száj felszínén jelentkeznek. A szájpenész legsűrűbben csecsemőknél és időseknél fordul elő, különösen a műfogsor viselőinél, vagy olyanoknál, akiknek immunrendszere meggyengült. A cukorbetegségben szenvedőkre, az asztma vagy tüdőbetegség miatt inhalációs szteroidokat alkalmazókra is jellemző lehet ez a nyelvprobléma. A szájpenész nagyobb valószínűséggel alakul ki antibiotikumok használata után, mely elpusztíthatja a szájban lévő „jó” baktériumokat. A sima joghurt élő és aktív kultúrái segíthetnek helyreállítani a száj megfelelő állapotát. Ezenkívül gyógyszerek is alkalmazhatók a fertőzés leküzdésére.
  • Lichen planus a szájüregben: a fehér vonalak csipkeszerű megjelenése a nyelven árulkodhat erről a nyelvproblémáról. Az orvosok gyakran nem tudják megmondani az okát, de általában magától javul. Segíthet néhány dolog – a megfelelő szájhigiénia, a dohányzás mellőzése és olyan ételek kerülése, amelyek a szájat irritálhatják.

Fotó: 123rf.com

2. Az „eperszerű” nyelv okai

Számos tényező okozhatja, ha a normálisnak tekinthető rózsaszín nyelv pirosasra vált. Bizonyos körülmények között olyan lehet, mint az eper, megnagyobbodott, piros ízlelőbimbókkal a felszínén. A nyelvprobléma okai az alábbiak lehetnek.

  • Vitaminhiány: a folsav és a B-12-vitamin hiánya miatt a nyelv megjelenése vörösessé válhat.
  • Térképnyelv: a nyelv kinézete szó szerint olyan, akár egy térkép – az állapotot jóindulatú vándorló glossitis-ként említik. Ilyenkor a nyelv felületén kialakuló vöröses foltok térképszerű mintázatot alkotnak. Időnként fehér szegély is van a foltok körül, s idővel el is mozdulhatnak a nyelvünkön. Bár általában ártalmatlanok, fontos ellenőriztetni őket a fogorvosunkkal – a 2 hétnél tovább tartó vörös foltokat szükséges megvizsgálni. Miután a fogorvos megállapította, hogy a pirosság a térképnyelv eredménye, nem lényeges a további kezelés. Ha fájdalmat okoz az állapot, vagy kényelmetlen, helyileg alkalmazott készítményeket felírhat a doktor a komforttalanság enyhítésére.
  • Skarlát. Azoknál, akik ezt a fertőzést elkapják, kialakulhat az epernyelv-probléma. Azonnal orvoshoz kell fordulni, amennyiben magas lázat és vörös nyelvet tapasztalunk. A skarlát-láz esetén antibiotikumos kezelésre van szükség.
  • Kawasaki-szindróma: ezt a betegséget jellemzően 5 évnél fiatalabb gyermekeknél észlelik. Hatással van a vérerekre és epernyelvet okozhat. Súlyos szakaszában a gyermekek gyakran rendkívül magas láztól szenvednek, kezükön és lábukon bőrpír és duzzanat is előfordulhat.

3. A fekete, „szőrös” nyelv okai

Bár e nyelvprobléma megjelenése aggasztó lehet, a fekete, „szőrös” nyelv általában nem jelent komoly gondot. Baktériumok, elhalt sejtek és egyéb törmelékek túlszaporodásából származik, amelyek a nyelven úgymond „csapdába esnek”. Számos dolog okozhatja.

  • Túlnőtt papillák: a nyelvfelszínen található apró dudorok vagy papillák egész életünkben nőnek. Egyeseknél túlzottan hosszúakká válnak, nem viseli meg őket eléggé a nyelv napi tevékenysége. Ez azonban hajlamosabbá teszi őket arra, hogy baktériumokat hordozzanak, s ha ezek elszaporodnak, sötétnek vagy feketének tűnhet a nyelv – a benőtt papillák szőrszerűnek látszanak.
  • Orvosi kezelések: az antibiotikumot szedő vagy kemoterápiás kezelésben részesülő embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki fekete nyelv.
  • Helytelen szájápolás: az állapot nem gyakori, s leginkább olyanoknál fordul elő, akik nem gondoskodnak eléggé fogaikról.

Fotó: 123rf.com

A nyelvproblémák diagnosztizálása

Az orvos általában ránézésre meg tudja mondani, van-e baj a nyelvünkkel – érdemes azonban megvizsgálni, vannak-e olyan betegségeink, amelyek tüneteket váltanak ki a nyelven – például cukorbetegség vagy vitaminhiány.

Ha szájrák gyanúja is felmerülhet, az orvos biopszia elvégeztetését javasolja, hogy megbizonyosodjon arról: daganattal állunk-e szemben.

Kezelések

A nylevproblémák kezelése azok okától függ. Egy részük magától rendbejön, ám ha mögöttes egészségügyi állapot váltja ki a gondot, csak annak kezelése javít a tüneteken.

Az orvos javasolhat gyógyszeres öblítést vagy gélt is. Szájpenészre gombaellenes gyógyszert írhat fel. Sebek vagy egyéb állapotok esetén, melyek fájdalmat okoznak, kerülnünk kell a fűszeres és savas ételeket, italokat. A rákos megbetegedés kezelése a műtéttől a sugárkezelésen át a gyógyszeres- és kemoterápiáig változhat.

Mivel a nyelvproblémák általában helytelen vagy elégtelen szájápolással függnek össze, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy fogainkat megfelelően gondozzuk: rendszeresen mossunk fogat, fogselymezzünk, használjunk nyelvkaparót is a baktériumok eltávolítására. Dohányzás esetén pedig jó döntés a leszokás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index