Nyári meleg hidegfronttal és néhol záporokkal

Kezdetben napos időre számíthatunk, majd a nap második felében a megnövekvő gomolyfelhőkből egyre több helyen valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel.

A déli szél megélénkül, néhol megerősödik, majd délutántól a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként, valamint zivatar környezetében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, vízparton, illetve a nagyobb városokban lesz a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 33 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia
Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A vércukorszint is alacsonyabbá válhat. Az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódhatnak.
Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is. A meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön helyenként még számítani lehet zivatarokra, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A csalánfélék pollenkoncentrációja emelkedik, jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Közepes, esetenként magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet. Általában alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék, a hárs és a bálványfa virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu