Nyaralás ízületi fájdalom nélkül, 5+1 jótanács

Itt a nyár, a szabadság, az utazások időszaka. Sajnos ízületi fájdalmainkat nem hagyhatjuk itthon, de ha körültekintően szervezzük meg hazai, vagy külföldi nyaralásunkat nem kell aggódnunk, és távolabbi helyekre is útra kelhetünk. Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialisáját, hogy adjon számunkra  néhány hasznos tanácsot, mire érdemes odafigyelnünk, hogy a nyári szabadságunkat ne árnyékolja be a térd, a csípő, a derék, vagy a nyakfájdalom.

Sportoljunk bátran, irány a víz!

Nem kell tartózkodunk a sporttól akkor sem, ha fájnak az ízületeink. Nyáron például kiváló választás lehet az úszás, vagy az aqua fitness.  A  vízben végzett mozgásnak az a nagy előnye a szárazföldiekkel szemben, hogy  a felhajtóerő miatt sokkal kisebb terhelés éri az ízületeinket. Akinek kissé monoton az úszás, válassza a vizi fitness órákat, amelyek izgalmas eszközöket használnak, és rendkívül változatosak.  A víz ellenállása miatt ez a mozgásforma kiválóan alkalmas erősítésre úgy, hogy közben védi az ízületeinket is.

Óvakodjunk a kocsiban a túlzott klímahasználattól

A szervezet számára nagy stressz hatást jelent, ha a kint 30 °C van, a kocsiban  pedig ennél jóval alacsonyabb a hőfok. Gyakran alakul ki fájdalom ott, ahol huzat éri a testünket, leginkább  a nyak, a váll, a könyök, a térd tájékán. A hideg levegő lehűti a szöveteket, az izmok megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki.  Megelőzni a problémákat a légkondícionáló megfelelő használatával lehet.  Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és az autó belső terének hőmérséklete között.

nyaralas1

Óvatosan emeljünk, cipekedjünk

A gerincproblémákkal küzdők tudják, hogy milyen komoly fájdalmakat okozhat, ha a gerincüket egyenőtlenül terhelik . Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzeből emeljünk fel. Célszerű hátizsákot, illetve gurulós bőröndöt használni a súlyos válltáskák helyett.

Válasszunk egészséges lábbelit

Annak érdekében, hogy megelőzzük a lábfájdalmakat, például egy hosszabb városnézés során, válasszunk megfelelő lábbelit. Fő szempont, hogy kényelmes legyen, jól szellőzzön és kellően tartsa a bokánkat és a lábfejünket. Számítsunk rá, hogy esetleg bedagadhat a lábunk az utazás közben, ezért ne legyen túl szoros. Kerülni kell a magas sarkú, illetve a túl lapos sarkú cipőket, valamint a papucsokat is, mert ezeknek a lábbeliknek a viselése egészségtelen  a lábak számára. Különböző ortopédiai elváltozásokat, (tyúkszem, bütyök, kalapácsujj) valamint mozgásszervi problémákat ( ízületi porckopás, hát, gerinc, csípő és térdfájdalom) okozhatnak.

Állítsunk össze útipatikát

Utazás előtt érdemes összeállítani egy  útipatikát, amely baj esetén aranyat ér. Hogy   nyaralás közben csökkentsük az derék, a nyak, a csípő, a térd, vagy egyéb ízületi fájdalmakat, készítsünk be a poggyászba gyulladás gátló géleket, krémeket. Használhatunk nem-szteroid gyulladás csökkentő, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat is.  Alkalmazásuk során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert ezeknek  a készítményeknek  számos mellékhatása ismert, például gyakran irritálják a gyomor nyálkahártyáját. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, hatásuk csak rövid távú és kizárólag a tüneteket csillapítják, az okokat nem kezelik.

nyár, tenger, kislány, nyaralás

Tartós megoldás a nyugodt nyaralásért

Ha már a nyaralás előtti időszakban is fájdalmat érzünk, akkor ne várjuk meg, hogy magától elmúljon. Az egész család pihenését tönkre teheti, ha állapotunk rosszabbodása miatt az ágyhoz, vagy a masszázs asztalhoz kötve töltjük a pihenést. Ahhoz, hogy felszabadultan élvezhessük a nyaralást, gondoljunk időben a fájdalom kezelésére!

“Ezek a tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentes legyen. Azt gondolom, hogy mégis az a legbiztosabb, ha megelőzzük a bajt, és már az utazás előtt  megszüntetjük ízületi problémáinkat, hogy ne legyen útitársunk a fájdalom” – tanácsolja Dr. Arnold. Mozgásszervi betegségek esetén hosszú távú megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás terápia.

Forrás: Fájdalomközpont

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.