Nem túl napos, átlagos áprilisi időnk lesz ma

A közepesen felhős éjszakát követően a sok gomoly- és fátyolfelhő mellett rövidebb-hosszabb napos időszakok is lesznek, de csak helyenként – elsősorban az ország nyugati és keleti szélein – lehet gyenge záporeső.

A délnyugati területek kivételével napközben megerősödik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között valószínű, de északon, északkeleten ennél kissé hidegebb is lehet. Az ország keleti felén akár több helyen is lehet gyenge, rövidebb ideig tartó talajmenti fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, a déli határ mentén lesz a legmelegebb.

barka_tavasz_napsutes

A hazánk fölött áthaladó hidegfront délkelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban továbbra is elsősorban a platán pollenkoncentrációja érheti el többfelé a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még esetenként a tölgy és a nyír virágpora is. A fűz, a kőris, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenje közepes-magas, az ostorfa, a dió, a bükk, a fenyőfélék és a sásfélék pollenje pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa és a gyertyán pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.