Nem lehetséges a műtét? Így javítható az életminőség!

Vajon hogyan lehet segíteni azoknak, akiknél bár előrehaladott a betegség, mégsem jöhet szóba a műtét? Az ízületi kopás, az arthrózis rengeteg ember életét megkeseríti, különösen idősebb korban fájhat emiatt a csípő, a térd, a váll. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, fájdalomspecialista a megoldási lehetőségeket vette számba.

A porc elvékonyodása fájdalommal járhat

Az arthrózis (ízületi porckopás) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár ritka esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, de ez lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. A panaszok odáig fajulhatnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek gyakran komoly fájdalmakat élnek meg. Az arthrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, amely azonban – objektív és szubjektív okok miatt – nem minden esetben kivitelezhető.

Okok, amiért nem jöhet szóba a műtét

  • Idős kor.
  • Nagy lenne az altatás rizikója.
  • Jelentős túlsúly.
  • Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtéti kockázatot.
  • Súlyos szív- és érrendszeri betegség és/vagy diabétesz.
  • Egyes társbetegségek jelenléte, mint például csontritkulás vagy fertőző betegségek.
  • Góc a szervezetben (góckutatás és a góc kezelése nélkül nem jöhet szóba az altatás).

– Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találnunk a szenvedés enyhítésére – hangsúlyozza Arnold doktor.

láb, térd, csont

Mit lehet tenni?

– A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hialuronsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Bizonyos esetekben az orvosi kollagén ízületbe való injektálása lehet a jó megoldás, ami jelentős szakértelmet igényel – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc. – Hasznos eszköz a kezünkben a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Az életmódváltás, a megfelelő porcerősítő készítmények és a szakember irányításával végzett, funkcionális gyógytorna szintén lényeges elemei az életminőség javításának. A lényeg, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától. 

Forrás: Fájdalomközpont