Nem kíméli a delta a gyerekeket – Intenzív osztályon küzdenek az életükért

A delta-variáns miatt kórházba kerülő gyermekek közel egyharmada intenzív osztályra kerül, és 7,2 százalékuk gépi lélegeztetést igényel.

Ez derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának hírleveléből, amelyről a Portfolio.hu számolt be. Ugyanakkor az oltások felvétele egyértelműen javíthat az adatokon ebben a korcsoportban is.

A gyerekek minden életkorban megfertőződhetnek coviddal, viszont az igazolt fertőzöttek aránya az életkor emelkedésével nő. A világjárvány kezdete óta a covid fertőzöttek 17 százaléka a gyermekek köréből kerül ki – számol be a Forbes.hu.

Az iskolai közösségek megnyitásával és a felnőttkori védőoltási program bevezetésével párhuzamosan a gyermekkori esetek aránya meredek emelkedésnek indult; míg a járvány első hónapjaiban a gyermekgyógyászati esetek a kumulatív esetszám 2,6 százalékát, addig 2021 novemberében már 24 százalékát tették ki. A védőoltási kampányt megelőzően gyermekkorban a 12–18 éves korosztály volt a legérintettebb, őket az 5–11 éves korosztály követte. A serdülőkori védőoltás bevezetésével 2021 októberében már az összes koronavírus-fertőzés 10,6 százalékáért az 5–11 éves korosztály, 8,8 százalékáért a serdülő korosztály a felelős, míg az 5 év alattiak az összes eset 4 százalékában érintettek, írja az MTA.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Egyesült Államokban végzett antitest-pozitivitási adatok alapján azt látták, hogy legalább 30 százalékkal több gyerekben fertőződött át észrevétlenül, mint a bejelentett esetek alapján számolt arányszám.

Így a gyermekgyógyászati esetek egy része észrevétlen marad, aminek azért van nagy jelentősége, mert így észrevétlenül adják át a fertőzést a társaiknak is.

A delta súlyosbított az összképen

A kórházi felvétel aránya a felnőttekhez képest a gyermekek körében alacsony, 0,1–2 százalék közé tehető, írja a hírlevél. De a delta variáns megjelenésével a fekvőbeteg-ellátás mértéke meredeken emelkedik, sőt nő az intenzív osztályos felvétel és a gépi lélegeztetés aránya is. A COVID-NET adatai alapján a delta variáns miatt kórházba kerülő gyermekek közel egyharmada intenzív osztályra kerül, és 7,2 százalékuk gépi lélegeztetést igényel. A halálozás aránya a felnőttek covid halálozásához képest alacsony, azonban az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján a 0–17 éves korosztályban 2021. november 20-ig összesen 621 covid okozta halálesetet regisztráltak.

Fotó: 123rf.com

Van-e poszt-covid?

Leggyakrabban tüdőgyulladással, akut légzési elégtelenséggel, sokszervi gyulladással és kardiális szövődményekkel kerül kórházba a fertőzést követő 30 napban. Az extrém elhízással, hipertóniával, diabétesszel társuló akut covid fertőzések súlyosabb klinikai tünetekkel járhatnak a rizikófaktorokkal nem rendelkező gyermekek tüneteihez viszonyítva az MTA megfigyelései alapján.

A négy hét múlva is fennálló panaszok előfordulása már ritkább, mint felnőttkorban. Egy átfogó, 22 vizsgálatot és több mint húszezer fiatalt és gyermeket magába foglaló metaanalízis alapján 5–14 százalék az előfordulása.

Az Egyesült Királyságban megfigyelték, hogy minden hetedik covid fertőzött gyermeknek vannak panaszai 15 héttel a betegség után. A leggyakoribb tünetek a fejfájás, fáradékonyság, kognitív zavarok, szaglászavar, légzészavarok, elhúzódó köhögés és a legfontosabb, a lelki egészség megromlása.

Fotó: 123rf.com

És hogyan hat náluk az oltás?

Az MTA kiemeli: minden korcsoportban, betegségcsoportban és élethelyzetben a fertőzés kockázata nagyságrendekkel felülmúlja az oltások kockázatát. Mivel egyik jelenleg forgalmazott oltóanyag sem tartalmaz élő koronavírusokat, biztonsággal olthatók a krónikus betegek, az immunsérültek, a családot tervezők, a várandósok és a szoptató édesanyák is. A felnőttek oltásainak kedvező tapasztalata alapján elindulhatott a 18 évesnél fiatalabbak immunizációja világszerte, így Magyarországon is, ez az MTA szerint mindenképpen indokolt. Sőt, Stanley Plotkin amerikai orvos, az oltások egyik legnagyobb szaktekintélye nemrég arra tett javaslatot, hogy érdemes lenne az életkor szerinti kötelező oltások közé emelni a gyermekek covid oltásait. Érvelése szerint

a gyermekek oltása nélkül soha nem érhető el a populációs immunitás azon szintje, amely a járványfolyamat végét jelentheti.

Az oltási programok legújabb fejleménye az, hogy világszerte az 5–11 évesek számára is adható a Pfizer vakcina – 2021. december 15-től Magyarországon is. A kisgyermekek oltása egy számukra készített, a felnőttekéhez képest harmadannyi, azaz 10 mikrogramm hatóanyagú oltóanyaggal történik. Az oltó országok tapasztalatai kedvezőek, az 5–11 évesek az oltásokat jól tolerálják, az oltási reakciók enyhék, és nem térnek el a más oltásoknál tapasztaltaktól.

Olvasd el ezt is!

Kiderült az igazság – Ilyen az intenzívre kerülő covidosok oltottsága

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. A kórházba felvett gyerekek harmada intenzívre került – Magyar Kepek

    […] A delta-variáns miatt kórházba kerülő gyermekek közel egyharmada intenzív osztályra kerül, és 7,2 százalékuk gépi lélegeztetést igényel – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának hírleveléből. Ugyanakkor az oltások felvétele egyértelműen javíthat az adatokon ebben a korcsoportban is – írja a napidoktor.hu. […]