Ne vicceljünk, eceteljünk! – 9 tipp egyszerű takarításra!

A takarítás alapvető szükséglet egy otthonban – a tiszta lakás pozitív energiával tölt fel, egészséget biztosít az ott lakók számára. Minden felületre megvannak a legjobb módszerek, melyekkel könnyen és biztonságosan tisztíthatjuk őket.

Egy szépen tisztán tartott otthon mindig csodálattal tölti el az oda érkezőket. Ám természetesen nem mások kedvéért takarítunk: magunknak tesszük jobbá, élhetőbbé és pozitív energiával telivé a lakást, ha rendszeresen rendet rakunk, kitisztítunk mindent.

Számos tisztítószer érhető el ma már a boltokban, legtöbbjük sajnos méreganyagokat tartalmaz és drága. Megtehetjük azonban, hogy nem toxikus, olcsó módszerekkel takarítunk, környezetbarát eszközökkel, melyek ugyanolyan hatékonyak.

almaecet1000

Hogy miről van szó? Az egyszerű ecetről. Az ecet az ecetsav hígított formája, mely ehető is. Főzéshez és takarításhoz egyaránt alkalmazhatjuk. Többféle ecet elérhető, van sárgás, fehér, fekete és pirosas árnyalatú is. Takarítási célokra leginkább a fehér ecetet használjuk. Gondoskodik a konyha, a kert, a mosnivaló és számos eszköz tisztaságáról.

1.Sütő: nem valami kellemes munka a zsírral szennyezett sütő kitisztítása! Készítsünk azonban pasztát 1 csésze ecet és negyed csésze mosószer keverékéből. Tekerjük fel a sütőt 350 fokra, majd terítsük szét benne a pasztát, minden zsíros területre. Tartsuk belül a pasztát egy órán át, majd egyszerűen egy műanyag spatulával szedjük le a zsírt, piszkot a felületéről. A legkisebb résekbe szivaccsal férkőzzünk be, melyet jól belemártunk az ecetbe. Ragyogó, újszerű sütőt kapunk!

Young woman cleaning oven in the kitchen

2.Csövek: a vízelvezetőből kellemetlen szag áradhat. Már a felnyitása is problematikus lehet. Alkalmazzuk a következő trükköt: öntsünk egy csészényi szódabikarbónát a csőbe, majd forróra melegített fehérecetet is öntsünk utána. Hagyjuk 5 percig állni, majd öblítsük ki a csövet forró vízzel – el fog tűnni a kellemetlen szag!

3.Szőnyegtisztítás: kisgyermekes családokban főleg nagy igény van a szőnyegek megfelelő tisztán tartására, hiszen üdítő, étel egyformán folyhat, potyoghat a szőnyegre. Ezeket a „baleseteket” kezeljük azonnal a folyadék felitatásával, melyhez egy egyszerű szivacs megfelel. Utána viszont spricceljük egy rész ecet és egy rész víz keverékét a szőnyegre. Hagyjuk 2 percig dolgozni a keveréket, majd ismét vizezzük meg egy kicsit a területet ronggyal vagy szivaccsal és itassuk fel a nedvességet. Ismételjük a módszert, ha szükséges.

szőnyeg

4.Üvegek tisztítása: erre a célra is kiváló az ecet, ám az üvegen maradt csíkok eltávolítása érdekében alkalmazzuk a következő keveréket: 2 csésze vizet keverjünk össze negyed csésze fehér ecettel és fél teáskanál folyékony mosószerrel. Használjuk a keveréket ahhoz, hogy az üvegek, ablakok ragyogóak legyenek. Üvegajtókra, üveg asztallapokra, mikrohullámú sütő ajtajára egyaránt használhatjuk a mixet.

5.Mosogatógép és mosógép tisztítása: ezen gépek belsejének takarítása és szagtalanítása érdekében öntsünk egy csészényi desztillált fehér ecetet a mosogatógépbe, majd indítsunk el egy programot, ahogy szokásosan. Egyszer havonta tegyük ezt meg és a mosogatógép makulátlanul tiszta lesz. Ugyanezt a mosógéppel is megcsinálhatjuk: menjen végig egy mosás ruhák és mosószer nélkül, csak egy csésze ecetet öntsünk a mosószer helyére.

6.Teafoltok eltávolítása: sokszor előfordul, hogy a kávés- és teás csészéken nyomot hagy az ital, emiatt kevésbé attraktívak. Dörzsöljük meg belsejüket egy teáskanál fehér ecet és egy teáskanál szódabikarbóna vagy só keverékével. A műanyag edényeket is kitisztíthatjuk és szagtalaníthatjuk, ha egy desztillált fehér ecetbe mártott ronggyal töröljük át őket.

teafolt

7.Konyha takarítása: bármikor odaég valami egy edény belsejében, igen rossz szag keletkezik a konyhában. A szagot eltávolíthatjuk, ha meleg vízben felforralunk néhány kanál ecetet. Olyan tárolókat, üvegeket, melyeknek fokhagyma- vagy egyéb makacs szaga van, víz és ecet egyenlő arányban kevert mixével öblítsünk ki. Gyakori, hogy hangyák lepik el a konyhát: megjelennek az ajtóban, a munkafelületen, az ablakpárkányon. Szórófejes flakonból spricceljünk rájuk ecetet és megszabadulhatunk tőlük.

8.Fürdőszoba tisztítása: a fürdőben kialakuló piszkot, korróziót a csapok körül szintén kezelhetjük ecettel. Penész ellen, a zuhanyfüggöny tisztítására, a szappan lerakódás eltávolítására egyaránt bevethetjük. Áztassuk ecettel a korrózió által érintett területeket egy éjszakán át és tisztítsuk a szappanlerakódást a következő keverékkel: vegyítsünk össze 4 rész ecetet és egy rész sót, majd töröljük le vele a felületet – a zuhanyfüggönyt is lemoshatjuk a keverékkel, mártsunk az ecetes mixbe egy rongyot. A vécécsészét ugyancsak tisztíthatjuk ecettel – spricceljünk bele ecetet szórófejes flakonból. Teljesen ragyogó, újszerű hatást kelt majd a fürdő!

fürdőszoba tisztítás

9.Anyagok tisztítása: bizonyos anyagokat jó kondícióban tarthatunk ecet használatával. A ruhák anyagának halványulása ellen tehetünk például, ha beleáztatjuk őket ecet és víz keverékébe. Adjunk fél csésze ecetet az öblítő vízhez. Csökkentjük a kirojtosodás esélyét pamut és lenvászon esetében, de élénkebb színűvé is tehetjük a ruhákat. Makacs foltokat, így ketchup-, kávé-, bor-, kóla foltokat is eltávolíthatunk, ha megdörzsöljük a foltot ecettel, majd kimossuk a ruhát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.