Ne sírjunk: a törött váza is összerakható

Leejtette a gyermek, feldöntötte a kutya, vagy mi magunk vertük le „szerencsésen” a kedvenc vázánkat? Nincs vége mindennek, ha ügyesek vagyunk, visszakaphatjuk majdnem ugyanazt a vázát.

Ha eltörött a kedvenc vázánk, vagy jó lenne megjavítani egy virágcserepet, ne keseredjünk el: a törött váza javítása nem olyan nagy ördöngösség.

Otthoni praktika is elég hozzá: egy kis kézügyességgel és ún. epoxigyantás ragasztó segítségével helyre rakhatjuk a darabokat és visszakaphatjuk a vázát, a cserepet – csaknem ugyanúgy fog kinézni, mint mielőtt eltörött. A házi praktikák olykor könnyen újjá varázsolhatják elvesztettnek hitt tárgyainkat.

broken-vase1

A helyrehozandó vázán vagy cserépen alaposan tisztítsuk meg azokat a felületeket, amelyeket ragasztani kívánunk. A ragasztó nedves, vizes, piszkos darabokon nem hatásos, ezért tisztítás után hagyjuk is megszáradni a darabokat! Tartsuk észben, hogy a kerámia 2 nap alatt szárad meg teljesen.

A törött váza javítása a próbával folytatódik. Ha a törött darabokból túl sok van, és nem tudjuk pontosan, hogyan illeszkednek, számozzuk meg őket letörölhető krétával. Mielőtt nekilátunk a ragasztásnak, próbáljuk meg csak szárazon összeillesztést, hogy lássuk, hogyan lenne legegyszerűbb összerakni a darabokat.

megragasztott váza

Majd készítsük el a ragasztót. Mielőtt hozzáfogunk a művelethez – amely azért igényel egy kis koncentrációt -, össze kell vegyítenünk a vízhatlan ragasztó két összetevőjét: a műgyantát és a szilárdító hatású adalékot.

Spatula vagy elfogyasztott jégkrém pálcája segítségével nyomjuk rá a váza (vagy cserép) darabokra a ragasztót. Illesszük a darabokat össze, majd erősítsük meg ragasztószalaggal. Sokkal lassabban haladunk nyilván egy sok törött darabból álló váza vagy cserép összeállításával, de ilyenkor szükséges megvárni, hogy az előző ragasztások megkössenek. A ragasztó akár órákig is száradhat, ezért ez valóban időigényesebb folyamat!

Ám hiába a házi praktika, azt fontos tudni, hogy a sütésre használt edényeket ragasztás után már nincs értelme ugyanarra a célra használni, inkább dísznek, vázának valók. Mivel megsérültek, a sérülések nyomán a porózus anyagba bejuthatnak a baktériumok – senki sem szívesen fogyasztana ételt ilyen edényből.

Forrás: https://napidoktor.hu/index