Ne kapjuk el az influenzát a váróban! – De hogyan…?

Nem kevés beteget látni manapság az orvosnál a várótermekben ücsörögni, mert legyűrte őket a nátha, az influenza, köhögnek, lázuk van, fáj a torkuk.

Lehetséges, hogy egy páciens csupán fájó torokkal küzd, mégis jobbnak látja orvoshoz menni influenzás időkben, mert cseppet sincs kizárva, hogy ez nem az influenza kezdeti tünete. Ugyanezen aggodalom miatt viszik el a gyerekeket a szülők még idejében az orvoshoz. Ám gyakran megesik, hogy összezsúfolódnak a váróteremben azok, akik még csak a betegség elején járnak, a már bőven tüsszögő, köhögő, lázas páciensekkel.

Felvetődik a kérdés, hogy menjen oda ilyenkor az ember – az akár órákat igénybe vevő várakozás során tarthat-e attól, hogy elkap valamilyen betegséget, vagy rosszabbodik az állapota?

Való igaz, hogy a sok várakozó ember közül nem egy köhög, lázas és influenzás. Ha sokat kell várni, ami bizony gyakori, valóban ki vagyunk téve a fertőzésnek. Még betegebben távozhatunk, mint ahogy jöttünk, hogy az elsődleges problémánkat kezeljék.

Mi a megoldás? Tehetünk valamit az ellen, hogy az orvostól távozva jobban érezzük magunkat és ne kapjunk el semmit? Lássuk.

1.Maradjunk otthon. Tegyük fel a kérdést magunknak, elég betegek vagyunk-e ahhoz, hogy elmenjünk a rendelőbe? Persze, ez nehéz döntés – ám általánosságban nézve, ha nincs az embernek láza és jól eszik, lehet várni pár napot, hogy lássa, javul-e az állapota. Régi jó tanács ilyenkor, hogy maradjunk hidratáltak – igyunk elég folyadékot -, valamint pihenjünk. Egy vírusos torokgyulladás általában 2-3 nap múlva elmúlik. Ha tovább tart vagy vannak egyéb tünetek is, akkor el kell menni orvoshoz.

2.Amennyiben kérdéses, hogy elmenjünk-e a rendelőbe, érdemes felhívni az orvost. Van általában egy nővér, aki segít „osztályozni” a tüneteket, eldönteni, hogy szükség van-e a doktornál tett látogatásra. Így valóban megspórolhatunk magunknak egy utat és egy lehetséges fertőzést.

3.Foglaljunk időpontot az orvosnál, ha szükséges a látogatás. Így az orvos már számít ránk, jobban ismerhet, nagy eséllyel alaposan megvizsgál és nem kell annyit várnunk a váróteremben.

beteg gyerek2

Ha sürgősségi ügyeletre érkezünk, mely általában mindennel fel van szerelve a segítségnyújtáshoz, olykor olyan betegek is megjelennek, akiknek sérüléseik vannak, esetleg szívrohamuk, őket mindenképp a többiek előtt kell ellátni. Ez pedig jóval hosszabb várakozási időhöz vezethet.

4.Ellenőrizzük a várakozási időt a rendelőben – érdemes azt a rendelőt felkeresni, amelyet illetően az interneten is követhető a várakozási idő és azt választani, ahol az a legrövidebb. Vannak olyan ügyeletek, amelyek ezt feltüntetik.

5.Ha már egyszer a váróteremben ülünk, igyekezzünk nem megérinteni túl sok tárgyat és tegyük a kezünket a szánk elé, ha köhögünk. Ezek segítenek megelőzni a baktériumok „megosztását” és egészségesebbek maradunk.

Betegnek lenni határozottan nyomasztó érzés, függetlenül attól, mi a betegség. Előre gondolkodással, tervezéssel azonban elkerülhetjük, hogy még több baktériumnak tegyük ki magunkat, no és hogy ne kelljen annyi időt várakoznunk.

Ne feledjük, hogy a legtöbb téli fertőzést, melyek általában vírusok, pár nap múlva jobb közérzet követi, ha figyelmesek vagyunk magunkkal szemben és ki is tudjuk pihenni.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: