Ne csak a tüneteket kezeljük – mi a megoldás házi poratka allergia ellen?

Ellenőrizhetjük, milyen a pollen-koncentráció a levegőben, ha allergiás tüneteinket éppen az otthonunk okozza! Hogyan lehetséges ez?

Ha nem is a szabadban, hanem inkább lakáson belül érzékeljük az allergiás tünetek erősödését, gyanús, hogy a bűnöst otthonunkban kell keresnünk.

Ez általában az a finom por, melyben a poratkák és az atkaürülékek felhalmozódnak.

A gombaspórákkal, vegyszerek maradványaival sőt az emberi hámmal, a különféle mikroorganizmusokkal, porrá alakult szennyeződésekkel is meggyűlhet a bajunk, de a házi poratka allergiaokozója elsősorban a házi poratka és az atkaürülék – a házi poratka széklete széttöredezik, elporlik és száradt állapotban száll a levegőben.

A felhalmozódott szennyeződés olyan mennyiségben van jelen, hogy már irritálja szervezetünket a saját lakásunkban. Nem nehéz belélegezni vagy hozzáérni, hiszen bárhol ott lehet, és aki érzékeny rá, annál rövid időn belül jelentkeznek a szénanátha vagy az asztma tünetei.

Ha azt gondoljuk, elég egy egyszerű nagytakarítás, és minden rendben lesz, sajnos tévedünk. Porral és allergénnel lehetnek telítve a minket körülvevő, leggyakrabban használt tárgyak: a bútorok, melyek kárpitozottak, a szőnyegek, az ágybetétünk, az ágyneműnk, a párnánk, sőt a plüss állatain is. A háziporatka ugyanis legszívesebben emberi, lehullott hámsejtekből él. Talán megfigyeltük már, hogy a háziporatka allergia tünetei főleg télen mutatkoznak meg. Ennek egy oka van, hogy a fűtési szezonban a lakásban nagyobb a páratartalom, no és a magasabb hőmérsékleten is jól érzik magukat a poratkák, könnyebben szaporodnak.

allergias faradtsag

házi poratka allergia tehát nekik köszönhető, és sokan nem tudják mire vélni kínzó tüneteiket. A házi poratka allergia tüsszögéssel, orrfolyással- és orrdugulással, köhögéssel, szemviszketéssel jár; nem beszélve a kellemetlen közérzetről, amely akár nyár közepén is tönkreteheti szép napjainkat. A bőrünk is reagál a poratkákra: ekcéma vagy csalánkiütés jelentkezhet.

Mit tehetünk a poratka ellen?

Természetesen, nem árt, ha rendszeresen takarítunk. Ám ennél is hatékonyabb, ha kicsit átalakítjuk otthonunkat – ha a családban van allergiás (akár több is), akkor mindenképp érdemes a szőnyegeket laminált padlóra, linóleumra, résmentes parkettára cserélni (ezek könnyen tisztíthatók) és megválni az olyan textíliáktól, amelyekben meggyűlhet a házi poratka. A feltehetően szennyezett textíliákat 60°C-os vízben mossuk ki, vagy fagyasszuk le. Ügyeljünk rá, hogy a lakásban a hőmérséklet ne legyen 20 fok felett és a páratartalom se 60 százalék felett. Szellőztessünk gyakran.

Persze nem tudunk megválni mindentől, amit szeretünk, ami praktikus és tökéletesen illik a szobába. A matracunkat viszont szintén lecserélhetjük allergén mentesre.

házi poratka allergia megállapítása több módon történhet – vértesztet vagy alkaron végzett bőrtesztet végeznek a páciensen. A labortesztek meghatározzák azt is, milyen mértékű az allergia.

poratka

Gyógyszerekkel többnyire csak tüneti kezelést érünk el. Tartósabb megoldást jelenthet – a bútorok, textíliák meghagyása mellett – az immunterápia. Tekinthető házi poratka elleni szernek is.

Olyan anyag, amire az illető allergiás, de ezt cseppek vagy pirulák formájában adagolják neki ellenőrzött mennyiségekben, így a páciens lassan hozzászokik az allergénhez és elviseli azt. Fontos, hogy az immunterápiás kezelés havonta zajlik és még azelőtt el kell kezdeni, hogy jelentkeznének a háziporatka allergia tünetei. Tehát aki már többször szenvedett allergiától, az nagyjából tudja, mikor kezd jelentkezni nála – előtte menjen el a kezelésre! Ha télen szenved elsősorban az allergiától, akkor már az őszi hónapokban kezdje meg a terápiát.

allergia, otthon

Az allergiás tünetekben jelentős javulás várható már az immunterápia első évében. Ahhoz, hogy a beteg tünetei tartósan csökkenjenek, minden évben hat hónap kezelés szükséges, 3 esztendőn át.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.