Ne a gyermek cipőjén spórolj!

Bár felnőttkorban sem mindegy, milyen cipőt hordunk a nap nagy részében, különösen fontos ez a kicsik körében. A gyermekkori ortopédiai problémákat megfelelő cipővel és erősítő gyakorlatokkal könnyedén lehet kezelni. Ha azonban nem foglalkozunk velük, későbbi, akár súlyosabb lábdeformitásokat idézhetünk elő.

Amikor egy gyermek járni kezd, elkezdi felfedezni a világot, az nem csupán a szülőknek, hanem a kicsiknek is nagy élményt jelent. Nagy azonban a jelentősége annak, hogy eközben milyen lábbelit visel családunk legkisebb tagja. Mivel néhány hónap alatt is képesek kinőni egy-egy cipőt, sokan azt gondolják, erre ebben az időszakban még nem kell sokat költeni, elég csupán akkor, amikor már stabilan járnak. Az ortopéd szakorvos szerint 6-7 éves korra fejlődik ki egy gyermek lábszerkezete, ezért a megfelelő kialakítású cipő minden időszakban nagyon fontos, elsősorban a lábizmok megerősödése miatt.

Többféle ortopédiai probléma van, amely előfordulhat egy gyermeknél. Életkori sajátosságként, gyakran látjuk, hogy a talp lapos, a belboka befelé dől, a sarok pedig kifelé fordul. Lábtornával, a talp ingerlésével jól fejleszthető. Ugyancsak tapasztalható gyermekkorban az O- és az X-láb. Előbbi többnyire a járással megszűnik, míg az X-láb akkor alakul ki. Ilyenkor a szalagok gyengesége áll a háttérben és párosul hozzá gyermekkori elhízás is. Lábtornával, a testsúly csökkentésével és normál szinten tartásával ez is kezelhető szép eredménnyel” – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Fokozódhatnak azonban a problémák, amikor a gyermek már rendszeresen jár, hiszen nemcsak lúdtalp, hanem bokasüllyedés is kialakulhat. Mindkettő esetében a szalagok, illetve az izmok erőtlensége áll a háttérben.

Az óvodáskori belboka bedőlése, vagy csámpás járás a gyerekek nyolcvan százalékára jellemző, a jó hír azonban az, hogy ez az állapot könnyedén javítható. Ha azt látjuk, hogy a gyermek sántít, a belboka befelé dől járás közben, esetleg fáj a lába, vigyük el ortopéd szakorvoshoz. Leginkább lábtornát, illetve egy speciális, úgynevezett szupinált cipőt szoktunk javasolni. Kialakítása más a normál cipőkéhez képest, bár kívülről semmi különbség nem látható rajta. Amellett, hogy tartja a sarkat, megtámasztja mindkét oldalról a lábat és ad neki egy stabilitást járás közben” – tette hozzá az ortopéd szakorvos.

Kiemelte, az a jó lábbeli, amely talpa nem kemény, de nem is puha, rugalmas, viszont ad egy tartást lépés közben a lábnak, miközben megfelelő a rengéscsillapítása. Hozzátette, a gyermekkori lábproblémák fejleszthetők, akár meg is szüntethetők, de csak a jó kialakítású lábbeli és rendszeres lábtorna, makacs elváltozás esetén talpbetét segítségével. Ha azonban nem foglalkozunk gyermekünk ortopédiai panaszaival, később súlyosabb, akár sebészeti beavatkozásokhoz vezető lábelváltozások alakulhatnak ki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.