Napsütéses szeptemberi időnk lesz

Napközben fátyol- és gomolyfelhők zavarják majd a többórás napsütést, jelentéktelen záporok legfeljebb az északkeleti határszél közelében alakulhatnak ki.

Napközben fátyol- és gomolyfelhők zavarják majd a többórás napsütést, jelentéktelen záporok legfeljebb az északkeleti határszél közelében alakulhatnak ki. Éjszaka gyenge, majd napközben általában mérsékelt lesz a légmozgás, élénk lökések a középső területeken lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 8 fok között alakul, de helyenként talajmenti fagy, illetve a fagyzugos helyeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.

Légköri fronthatásra napokig nem kell számítani. A hűvös levegő nyugalomba jut, éppen emiatt a derült ég alatt éjszakára nagyon erősen lehűl a levegő, helyenként talajmenti fagy is előfordul. Napközben 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet; nagy lesz tehát a napi hőingás, éppen emiatt a réteges öltözködésre ilyenkor fokozottan figyeljünk oda! A nem megfelelően megválasztott öltözék este vagy reggel könnyen meghűléshez, megfázáshoz vezet, a szervezet legyengülését okozhatja. Fogyasszunk minél több C-vitamin tartalmú friss zöldséget, gyümölcsöt, ilyenkor kora ősszel a kertekben még nagy mennyiségben megtalálhatóak ezek a helyes táplálkozáshoz nélkülözhetetlen vitamin- és tápanyagforrások. Külön említést érdemel a szőlő és a magja, de a magjában lévő nagy mennyiségű antioxidánsok csak akkor hasznosulnak a szervezetünkben, ha megfelelően szétrágjuk!

őszi dekoráció 4

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Változóan felhős égre és az ország legnagyobb részén többórás napsütésre számíthatunk. Szombat délután hazánk északkeleti felén várható tartósabban felhős idő, és akkor arrafelé elszórtan záporeső is kialakul, egyébként csapadék nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. szeptember 21. 14,0 °C -2,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 31,1 °C (1917) legalacsonyabb hőmérséklet: 1,5 °C (1926)

Forrás: met.hu