Napsütéses, fagyos időnk lesz

Az ország nagy részén derült, napos idő lesz, eleinte a keleti határszélen lehet több felhő, illetve késő délutántól északnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet.

Csapadék nem valószínű. Főleg a Bakonyban és a Zemplén térségében lehet viharos az északi, északnyugati szél. Az Észak-Alföldön hófúvás is várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet -6, -12 fok között valószínű, Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték.

A hidegfronti hatás fokozatosan megszűnik, de eleinte a különösen érzékenyeknél szívkoszorúér-fájdalmak, illetve epilepsziás rohamok jelentkezhetnek. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. A nappal is fagyos időben alaposan, rétegesen öltözzenek fel!

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Változóan felhős lesz az ég, nyugaton valószínű a több napsütés, keleten a több felhő. Szórványosan alakul ki havazás, hózápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8, -20 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett, derült tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -2 és -9, majd -1, -6 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 5. -0,5 °C -0,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,4 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,4 °C (1947)

Forrás: met.hu