Napos és erősen felhős időszakok hidegfronttal

Napos és erősen felhős időszakokra egyaránt számíthatunk, és több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Az észak felől közeledő hidegfront az esti órákig még nem éri el térségünk, de labilis levegő lesz felettünk, záporok, zivatarok várhatók, emiatt megnövekszik a légköri ionizáció mértéke. Ilyen időjárási viszonyok mellett levertség, kimerültség érzés, idegesség, rossz közérzet, teljesítménycsökkenés, álmatlanság jelentkezhet, de nyugtalanság, feszültség, légszomj, sőt akár asztmás rohamok is megfigyelhető.

felhoseg_idojaras

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, sokfelé elérheti a magas, sőt helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – a nagyon magas szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja is emelkedik, jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként már magas is lehet. Közepes-magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban marad, bár helyenként közepes is lehet. Jellemzően alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék és a hárs virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A hét első felében alacsony koncentrációban mediterrán eredetű pollenszemek – elsősorban az olajfa pollenszemei – is megjelenhetnek a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is.

Forrás: met.hu