Napközben az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap

Az éjszakai órákban fokozatosan csökken a felhőzet, nagyrészt gyengén felhős idő valószínű, csupán hajnalban északon jelenhetnek meg fátyolfelhők.

Napközben az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap, de a déli, kora délutáni órákban főként északkeleten erősebben felhős időszakok is lesznek. Csapadék kialakulása nem valószínű. Az északnyugati szél napközben a délnyugati és északkeleti területek kivételével több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

A hazánk fölött áthaladó hidegfront dél felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá.

napsutes_tavasz

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Eleinte túlnyomóan derült, napos idő várható, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor. Az időszak legvégén felszakadozik a felhőzet, több helyen kisüt a nap, és már csak keleten lehet csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3 fokról 2, 7 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak nagy részében 7, 15, majd 13, 18 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 14. 6,6 °C +1,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 21,0 °C (1957) legalacsonyabb hőmérséklet: -11,5 °C (1925)

Forrás: met.hu