Nagyon korán érkezett az influenza, máris látogatási tilalom van

Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenza – mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Molnár Zsuzsa elmondta, már a 46. héten, azaz november elején voltak olyan európai országok, ahol megkezdődött a vírus cirkulációja.

Magyarországon jellemzően december végén, az ünnepek alatt szokott lenni egy mélypont, majd általában hétről hétre nő a megbetegedések száma. Idén azonban az 52. heti mélypont után az első héten megduplázódott a betegek száma. A legtöbb megbetegedést Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták – közölte a főorvos.

Molnár Zsuzsa szólt arról is, hogy évről évre csökken azok száma, akik beoltatják magukat az influenza ellen, tavaly már csak kevesebb mint 800 ezer ember élt a lehetőséggel. Az idei adatokat most összesítik, január végén tudják megmondani, hányan oltatták be magukat ebben a szezonban – tette hozzá.

A főorvos elmondta, az influenza jellemzően hirtelen kezdődő betegség, ami lázzal, torokfájással, száraz köhögéssel és izomfájdalommal jár, utóbbi az egyik legbiztosabb tünet. Magas láz esetén a legfontosabb az ágynyugalom és a folyadékpótlás, nem érdemes azonnal orvoshoz menni. Ha azonban súlyosbodnak a tünetek és nem csillapodik a láz, akkor feltétlenül keressék fel a háziorvost – tanácsolta Molnár Zsuzsanna.

influenza

Kitért arra is, hogy az influenza kaput tud nyitni a különböző bakteriális fertőzéseknek, leggyakoribb szövődményei a melléküreg gyulladás, a középfül gyulladás, illetve a bakteriális tüdőgyulladás. A szövődményeknek leginkább a valamilyen alapbetegségben, például asztmában szenvedők vannak kitéve – fűzte hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) információi szerint az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat influenza miatt.

Az ÁNTSZ honlapja alapján Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház telephelyén, míg a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban van érvényben látogatási tilalom a szülészet-nőgyógyászati osztályon, a gyermekosztályon és az újszülött részlegen, továbbá a nyíregyházi kórház krónikus belgyógyászati osztályán is elrendelték a látogatási tilalmat.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.