Munka miatti gyomorbajok

Kutatások szerint a változó munkaidő növelheti az irritátibilis bélszindróma és az egyéb gyomorbajok kialakulásának esélyét.

A változó munkahelyi időbeosztás összezavarhatja az olyan alapvető testi funkciókat, mint az alvás és a bélmozgások. Az irritátibilis bélszindróma (IBS) leggyakoribb tünetei között szerepel a hasmenés, székrekedés, hastáji görcsös fájdalom és a puffadás. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a betegség (ami minden ötödik amerikait érinti) pontos oka ismeretlen.

Dr. Willemijntje A. Hoogerwerf és kollegái (Michigan Egyetem) összesen 399 kórházi nővérnél vizsgálták meg a folyamatosan változó munkaidő emésztésre és alvásra gyakorolt hatásait. A nővérek közül 214-en dolgoztak nappali műszakban, 110-en éjszakai műszakban, és 75-en változó munkaidőben. Általában a fiatalabb ápolók dolgoztak éjszaka, a tapasztaltabb, idősebb nővérek pedig nappal.

hasfájás

A változó munkaidőben dolgozók 48 százaléka jelentett IBS-re utaló tüneteket. Az éjszakai műszakban dolgozók esetében ez az arány 44 százalék volt. A nappali műszakban dolgozóknál 31 százalék volt az arány, de még ez az előfordulási arány magasabb, mint az átlagemberek között (20 százalék).

A kutatási adatok szerint az alvászavarok, valamint a nappali álmosság is igen gyakori volt az IBS-ben szenvedő nővérek körében, függetlenül a munkaidejüktől. Ez az összefüggés a kor, a nem, és a szakmában eltöltött idő figyelembe vételével is megmaradt, így bizton állítható, hogy a folyamatosan változó munkaidő nagymértékben növeli a irritátibilis bélszindróma kialakulásának esélyét.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.