Mozgással megszüntethető az ülőmunka miatti nyakfájás

Az ülő életmódnak köszönhetően számtalan krónikus betegség és állapot keseríti meg az emberek mindennapjait. Ilyen panasz például a kínzó nyaki fájdalom, ami akár állandósulhat is.

Jó hír azonban, hogy megfelelő mozgásterápiával helyreállítható a test statikai egyensúlya, így egy idő után már nem fog problémát okozni az, ha a monitort kell nézni az irodában. Hogy pontosan miért is alakul ki az ülőmunka miatt nyakfájdalom, és hogy mit lehet ellene tenni, arról Németh Vivient, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

Abnormális testtartás a számítógép előtt

Az ülőmunka során a legtöbben elfeledkeznek a helyes tartartásról, és a székben görnyedten gépelnek, melynek során a fej is gyakran előrébb kerül. Ehhez az abnormális pozícióhoz igen könnyű hozzászokni, aminek eredménye különböző mozgásszervi panaszok megjelenése. A fej előrebillenése és lehajtása miatt a nyak izmai tartósan megfeszülnek, és az izomegyensúly megbomlik és bizonyos izmok megrövidülnek- ennek eredményeként ún. trigger pontok, vagyis izomcsomók keletkeznek, melyek nyomhatják a környező idegeket, fájdalmat generálva ezzel. Ez a fájdalom kisugározhat a karokba, a hátba, sőt, akár krónikus fejfájást is előidézhet a probléma.

tanulás, iroda

Érdemes tudni, hogy a túlterhelés és a tartós izomfeszülés következtében a nyak csigolyái elmozdulhatnak, és olyan degeneratív folyamatok indulhatnak el, mint a porckorongsérv vagy a nyaki gerinc kopásos megbetegedése.

Mozgásterápiával véget vethet a fájdalomnak

Bár igazán jól eső érzés, és valamelyest segít is az, amikor munka közben felállunk és elvégzünk pár gyakorlatot, viszont ha már kialakult a probléma, úgy ez sajnos kevés.  Ugyanis az évek alatt rögzült hibás tartásból eredő izomcsomók eltűntetéséhez- és az olyan szövődmények kezeléséhez, mint pl. a nyaki gerincsérv– hosszabb út vezet, és az esetek többségében személyi edző segítségére van szükség- természetesen szakorvos jóváhagyásával! Az edző ugyanis felmérve a paciens aktuális állapotát és figyelembe véve esetleges orvosi leleteit, annak aktív közreműködésével helyreállítja a test statikai egyensúlyát, és megszűnteti a túlzott izomfeszülést.

nyakfájdalom

A nyaki panaszok orvoslása érdekében elsősorban a hátizmok megerősítésére van szükség, hiszen a kialakult problémák elsősorban a gyenge hátizmoknak köszönhető. A gyakorlatok során külön figyelmet kapnak a rombusz izmok, a trapézizom, de a hanyag tartás miatt a has izmait is erősíteni kell. Ezt követően a nyak izmairól lekerül az extra teher, aminek következtében egy idő után megszűnik az itt lévő izomfeszülés és fájdalom, illetve az izomcsomók eltűnnek. Mindemellett a mellizmok nyújtása kiemelten fontos, mivel az asztalnál lévő ülőpozíció során a mellizmok rövidült állapotban vannak. Emiatt a vállak fokozottan előre esnek, a nyak abnormális helyzetéhez is hozzájárulnak.

Ehhez azonban fontos, hogy az illető szakszerű segítségben részesüljön, hiszen a gyakorlatok helytelen kivitelezése nem hogy nem javít az állapoton, de ronthat is rajta. Az otthoni gyakorlatok rendszeres végzése ugyanolyan fontos, mint az edzőteremben. Ráadásul a mielőbbi javulás érdekében az irodában is érdemes bizonyos ajánlásokat betartani.

További teendők, hogy a nyakfájdalom ne okozzon problémát többé

  • a monitor képernyője szemmagasságban legyen
  • kb 80 cm-re legyen a monitortól
  • a billentyűzetet helyezze el úgy, hogy a felkar és az alkar 90 fokos szöget zárjon be
  • tegyen a háta mögé párnát, vállait húzza hátra és eressze le
  • állát húzza enyhén hátra
  • a lábak legyenek talpon, az alsó lábszár és a combcsont 90 fokot zárjanak be

Forrás: Életmód Orvosi Központ