Mitől lehetünk boldogabbak?

Tíz emberből nyolc arra a kérdésre, hogy „mire vágyik a legjobban?”, azt válaszolja: a boldogságra. Vajon létezik ,,a boldogság”? Miért nem tudják körülírni, akik „csak” erre vágynak?

Mindannyian a boldogságot keressük: a harmóniát munka és magánélet között, a kiegyensúlyozott párkapcsolatot, a szakmai sikereket, miközben mind jó anyák akarunk lenni. Egy nő életében legalább négy területen kell megfelelnie, és minden terület más-más szerepet ró rá.

Anyaként gyermekei számára jelent biztos támaszt, a társa szemében a megértő, csinos, szenvedélyes nőt alakítja, a háztartásban a törődő, rendszerető, mindenre gondoló háziasszonyt, a munkahelyén pedig a szorgalmas, jól képzett munkatársat.

Képtelenség valamennyi „színpadon” tökéleteset alakítani. Ha mégis sikerül, akkor egészen biztos, hogy önmagára már nem jut ideje, és ha közben mindenhol megfelelni kényszerül, elveszíti saját céljait, és leggyakoribb esetben az önbizalmát is. Ha az önbizalma megrendül, és azt érzi, nem képes maradéktalanul megfelelni a maga által felállított mércéknek, akkor felborul a hőn áhított egyensúly is.

„Nincsenek könnyű helyzetben a nők. Általában túl sokat vállalnak, ami hosszabb távon ahhoz a felismeréshez vezet, hogy nem sikerül mindenben tökéletesen helyt állniuk. Ha a kudarcélmény egyre gyakrabban jelentkezik, elkerülhetetlen az önbizalom-vesztés” – magyarázza Bús Tímea életvezetési- és egészségcoach.

nok_001

„Az önbizalomhiány nagyon sokat képes rombolni. Önbizalomhiányra vezethető vissza például legtöbb esetben a félrelépés, a túlzásba vitt fogyási törekvés, vagy épp a falásrohamok, de szintén önbizalomhiányra vezethető vissza, ha a nő „rangon aluli” partnert választ, ha nem képes „nem”-et mondani, vagy ha könnyen alárendeli magát másoknak: a gyerekeinek, a párjának, a főnökének” – magyarázza a szakértő.

Az egészséges önbizalom kifejezetten pozitív hatással van az életünkre és az egészségünkre. A harmonikus és kiegyensúlyozott élethez ezért legelőször ezt kell megteremteni. Fontos, hogy a nő pontosan megértse és lássa saját értékeit, jó tulajdonságait, és legyenek céljai. Fontos, hogy elhiggye magáról: képes elérni azt, amit kitűz maga elé!

Hogyan vegyük kézbe saját sorsunkat? 

A továbblépéshez sokszor a szemünk előtt van a megoldás, mégsem tudjuk, hogyan induljunk el. A kiúthoz vezető első lépés annak felismerése lehet, hogy változtatnunk kell, ám azt tudatosítani, hogy a változás a saját kezünkben van, nem könnyű.

A változás új hozzáállást és új döntéseket jelent; azt, hogy hátat fordítsunk korábbi szokásainknak. Ez pedig nem könnyű: ilyenkor segíthet a coach!

„A coach nem tanácsokat és nem útmutatás ad, hanem észrevételeket tesz, és kérdésekkel ösztökél. A lényegre törő kérdések nyomán az ügyfél maga ismeri fel élete buktatóit, és találja meg a válaszokat, amelyeket saját döntéseként felelősen fog alkalmazni. Ez a módszer hatékonyságának záloga”

coach

A coach az a partner, aki a családdal és a barátokkal ellentétben nem ítélkezik, viszont rendszeresen számon kéri a kliensén, amit helyesnek tart. Nem hagyja, hogy elvesszen a kétségei között. A folyamat lényege ugyanis az, hogy önismerete fejlődése által a mentoráltja hatékonyan megvalósítsa céljait.

Mi a leggyakoribb probléma és milyen lépésekkel oldható fel?

“Az egyensúly a munka és a magánélet között szokott felborulni. Ennek a harmóniának a megteremtésre törekszünk különböző módszerekkel.  Ha a döntés már megszületett, a coach segít felismerni az ügyfél rejtett erőforrásait, megfogalmazni a célokat és kijelölni a prioritásokat. Bátorít a döntéshozatalban, és az első lépések megtételében” – mondja a szakértő.

A coach nem gyógyít sem testi, sem pszichikai szinten. Támogatja azt a belső utat, amely a vágyakat a valóság felé viszi. Sok beszélgetés – általában hat-nyolc találkozó – szükséges ahhoz, hogy a kliens valóban elinduljon a maga útján, és érezhesse az első sikereket.

Saját személyiségünk feltérképezése és megértése hosszú tanulási folyamat. Külső segítség nélkül talán tévutakra tévedünk, és hibás következtetésekkel csak tovább erősítjük a gátakat. A coach segítségével a boldogsághoz olyan technikákat sajátíthatunk el, amelynek egy újabb nehéz helyzetben bármikor hasznát tudjuk venni.

Azoknak, akik keresik a boldogságot, és akik már tudják, hogy ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek, változtatniuk kell jelenlegi szokásaikon, érdemes igénybe venni egy coach segítségét. Legtöbbször kiderül: a kilátástalannak vélt helyzet nem is annyira az, ha értő támogatót találunk nehézségeink kezelésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index