Mit tehetünk a szúnyogcsípés ellen? – Hogyan használjuk a riasztót? 2.rész

Újra itt a szezon – a szúnyogcsípés nemcsak viszketést és duzzanatokat okoz, sajnos meg is betegíthet minket. Különösen az utazások lehetnek veszélyesek.

Szükségünk van riasztó módszerekre a csípések ellen, de mivel járunk a legjobban?

Noha a szúnyogok mindig is körülöttünk éltek, zúgtak és csíptek, nem mindegyik veszélytelen közülük. A moszkítók különösen kirándulások, távoli utazások alkalmával lehetnek veszélyesek ránk nézve. Terjesztik ugyanis a Zika, a chikununya, Észak-Nílusi vírust, a Dengue-lázat, a maláriát és a sárga lázat, ha Afrika egyes részein járunk.

Szükségük van a szúnyogcsípés ellen valamilyen módszerre, ha nem akarunk komoly betegséget magunknak. Mégis, az emberek egy része egyáltalán nem védekezik velük szemben. A Zika vírus főleg a terhes nőkre jelent veszélyt, születési rendellenességeket okoz.

Alkalmaznunk kell tehát a védekezést. Előző cikkünkben a szúnyogcsípés ellen a legjobb hatóanyagokkal ismerkedhettünk meg, most lássuk a használatukat részletesen.

szunyog1

Milyen erős legyen a szúnyogriasztó szer?

Ez attól is függ, milyen sokáig szeretnénk használni. A termékek erőssége fel van tüntetve, a koncentráció lehet 100 százalékos vagy ennél sokkal kevesebb. A tiszta DEET nem előnyös, de a nagyon alacsony koncentráció sem. Miután ugyanis befújtuk magunkat, az aktív összetevők párologni kezdenek a bőrről, kémiai felhőt létrehozva, ezzel nyújtanak védelmet a szúnyogcsípés ellen.

A DEET-ből 20 százalékos koncentrációra van szükség ahhoz, hogy elég erős határvonalat hozzon létre a rovarok és a bőr között, különösen ott, ahol jellemzőek a moszkítók által terjesztett betegségek. A magasabb koncentráció segít, hogy hosszabb ideig tartson a hatás, de a védelem 50 százaléknál maximalizálódik. Nagyobb kémiai koncentrációnak kitehet bennünket, de nem nyújt sokkal nagyobb védelmet.

A termék, melyben 20-50 százalékos DEET van, 6-13 órán át véd, az időjárástól függően. A 30 százalékos PMD-vel vagy citrom-eukaliptusszal készült riasztó 4-6 óráig tartja távol a szúnyogokat. A legalább 20 százalékos IR3535 pedig 7-10 órán át hat – nem tökéletes azonban az olyan moszkítók ellen, melyek a maláriát terjesztik. Tehát ha ilyen helyre készülünk, másik aktív összetevővel ellátott szúnyogcsípés elleni szert válasszunk!

Léteznek testápolók is, melyekben alacsonyabb koncentrációban vannak jelen az összetevők, hosszabb ideig védelmet nyújthatnak.

Természetes és házi készítésű szúnyogriasztók

A moszkítók elleni harcban a természetes módszerek nem a legjobbak. Közelmúltban végzett tesztek azt mutatták, hogy a különböző otthoni megoldások, így a citromfű-, szegfűszeg-, rozmaring illóolajok a vérszívókat csak 1 óráig tartották távol. A fokhagyma tabletta, a B-vitaminok és a Listerine szájöblítő hatékonysága sem bizonyított a szúnyogcsípés ellen.

szúnyog, csípés

Spray vagy testápoló?

A spray gyorsabban hat a szakemberek szerint, a testápolóknak nagyjából 20 perc kell, de utóbbiaknak vannak egyéb előnyei: egyes összetevők az időt is figyelembe veszik, amikor kifejtik hatásukat, tehát az alacsonyabb koncentráció hosszabb ideig véd s persze egyúttal kevésbé teszi ki a kémiai anyagoknak a termék használóját.

Sokszor előfordul, hogy naptejre és szúnyogriasztóra is szükségünk van. Egymás hatását általában gyengítik, ezért először a napvédő krémet érdemes a bőrre kenni és picivel később a szúnyogcsípés elleni szert. Az olyan terméket, amely mindkét funkciót ellátja, nem javasolják – mivel a naptejet jóval gyakrabban kell újrakenni a bőrre, mint a szúnyogriasztót, s utóbbiból kifejezetten nem ajánlott a sokadszori felvitel.

rovar, szúnyog, spray

Gyerekekre sem ártalmas?

A DEET-et tartalmazó szúnyogcsípés elleni termékek nem károsak a gyermekekre sem, a 8 hetesnél idősebb babákra is kenhetjük már. A pikaridin-tartalmú szereket 2 éves kor felett ajánlják. A PMD/citrom-eukaliptusz olajjal készülteket 3 esztendős kor után lehet alkalmazni, az IR3535 esetében nincs ilyen típusú adat.

Fontos, hogy a használati utasításokat mindig tartsuk be! Gyerekek esetében sose kenjük a kicsi kezére a szert, mert gyakran a szájukba teszik a kezüket. Csak azokra a bőrrészekre használjuk a szúnyogriasztót, amelyek kilátszanak a ruha alól, szükségtelen befújni vagy bekenni a lurkót felöltözés előtt, és nem is egészséges. Ne feledjük továbbá lemosni a csemetéről a terméket a nap végén szappanos vízzel! A szerrel a bőrön elaludni ugyanis cseppet sem tanácsos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.