Mit tegyünk, ha a kisbabánk feltehetően ételallergiás?

Miért és hogyan érdemes kivizsgálni a gyermeket, ha minden tünet arra utal, hogy ételallergiás? Miért fontos, hogy volt-e, van-e allergiás a családban?

Kérdések, amelyeket fontos tisztázni, különösen, ha már csecsemőkorban ekcéma formájában jelentkeznek az allergia tünetei. Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője ad tanácsot.

Panni 1 éves, normál testsúlyú és fejlettségű kisbaba, éppen bölcsibe szoktatás előtt áll a család. A bőrén már 6 hónapos korában észlelhetők voltak száraz, foltos, néha viszkető területek, melyek a mindennapos fürdetés után még kifejezettebben megjelennek.  Az ekcéma az allergiás betegségek első jele lehet csecsemőkorban.

Panni fél éves koráig csak anyatejet kapott, a hozzátáplálás nyári gyümölcsökkel indult, majd zöldségekkel, csirke-, pulykahússal és főtt tojással egészült ki eddig. A család tagjai rendszeresen fogyasztanak tejtermékeket. Panni mostanáig még nem ivott-evett tejtartalmú ételt, az édesanya hypoallergén tápszert ad neki, és ugyancsak ezt használja az ételeiben, ezzel próbálja csökkenteni Panninál az allergia kialakulásának esélyét.

A családban ugyanis genetikai hajlam mutatható ki az allergológiai – immunológiai betegségekre. Anna nővére 6 éves, szénanáthás, valamint enyhe asztmás tünetei vannak május-június-július folyamán, a pázsitfüvek virágzásakor. A 36 éves édesapa szintén allergiás, tinédzser kora óta könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, torokviszketés (szénanátha) zavarja a nyár végi-ősz eleje időszakban. A 34 éves édesanya egészséges, bár az utóbbi években kerüli a liszt tartalmú ételeket, és azóta jobban érzi magát, mert megszűntek a hasi puffadásos panaszai. A szülők kíváncsiak, hogy Panninál vajon ehet-e tejfehérjét lassan, mit mondhatnak a bölcsődében az étkeztetésével kapcsolatban.

Hogyan vizsgáljunk kíméletesen?

Az 1 éves gyermeknél a bőrteszt (ahol sok bőrszúrás történik, majd 20 perces várakozás közben akár kellemetlen tüneteket is tapasztalhat a kisgyermek) nem informatív, ehelyett az egy szúrásból álló vérvételt javasolt, mellyel többféle allergia gyanúja is felmerülhet laboreredmények megérkezése után. Fontos tudni – és talán újdonságként hangzik, – de Panni annak ellenére, hogy még nem fogyasztott tejet, már lehet érzékeny a tej- vagy egyéb fehérjékre. A környezetben, a lakás levegőjében ugyanis jelen vannak a tej-, és főzéskor más ételfehérjék, amelyek a száraz allergiás, ekcémás bőrfelületén a szervezetébe kerülhetnek és elindíthatják az allergiás folyamatokat.

A vérvizsgálat valóban azt az eredményt adta, hogy Panni már enyhén érzékeny lehet az egyik, hőre érzékeny tejfehérje molekulára. Emellett a tojásfehérje specifikus IgE eredménye is pozitív lett. Minden más rendben volt. Eddig azt a tanácsot tudjuk adni a szülőknek, hogy tejterméket főzött-sütött, tehát hőkezelt állapotban fogyaszthatja gyermekük.

A dilemma

Mit tanácsoljunk a tojással kapcsolatban? Teljesen kerülje el, és egyáltalán ne egyen tojás tartalmú ételt a gyermek? Van-e valódi tojásallergiája, vagy csak egy emelkedett labor-értékkel állunk szemben?

A szülők megkérdezése után tudjuk, hogy Panni eddig csak keménytojásként, vagy sütiben, főtt tésztában evett tojásfehérjét. Sem kiütést, sem ajak-, nyelvduzzanatot, sem hányást, hasmenést vagy hasi fájdalmat nem tapasztaltak a babánál. Talán a száraz bőre kicsit jobban viszketett.

Nézzük meg Panninak ugyanabból a vérmintájából a tojásfehérje alkotóelemeit a molekuláris allergiadiagnosztika módszerével! A tojásfehérjének van egy hő hatására nem változó komponense, az ovomucoid, és van egy hőre megváltozó, hőlabil része az ovalbumin. A vizsgálat során Panninak csak ez utóbbi volt közepesen emelkedett értékű a küszöbhatár felett. Így azt javasoljuk a szülőknek, hogy Panni mind a tej, mind a tojás tartalmú ételeket fogyaszthatja, de csak kellő főzés, sütés után. Hetente háromszor az orvossal megbeszélt adagban mindenképp adjunk ilyen ételt neki, ezáltal hozzászoktatjuk a szervezetét ezekhez a fehérjékhez.

Egy ötlet, amely finom is: ez lehet muffin vagy palacsinta terápia a klasszikus receptek szerint. Panni ételallergiája az aktuális laborértékei alapján 80%-os valószínűséggel kisiskoláskorra kinőhető. Természetesen félévente-évente kontrollvizsgálatra kell járniuk, hogy a kezelőorvos lássa a javulást a tünetekben és a laboreredményekben.

Pollenszezon – Az allergia a gyerekeket sem kíméli

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.