Mit nézzünk meg ma, hová menjünk?

Elsősorban menjünk levegőre, sétáljunk, használjuk ki a gyönyörű időt! Majd rögtön ezt követően indulhatunk fesztiválra, moziba, kiállításra, végül este még így is marad egy jó film a zárórához.

Mozi
Teljesen idegenek – olasz vígjáték
Mondjuk, mi lenne, ha baráti társaságunk vacsoráján valamennyiünk telefonja szabad préda lenne? Ha a beérkező hívásokat, üzeneteket, chateket átmenetileg nyilvánossá tennénk feleségünk, férjünk és barátaink előtt? Paolo Genovese rendező vígjátéka azért nem egyszerűen vígjáték, bár roppantul szórakoztató. A kérdés adott: jobb-e egy kapcsolatban mindent tudni és a lehető legőszintébben élni az életünket a másik előtt vagy épp ellenkezőleg a “Színlelni boldog szeretőt/Hazudni boldog hitvest” elvén haladjunk kurtára szabott életünkben? A filmből kapunk egy választ, bár korántsem azt, mint amire számítanánk.

A film az ARt mozik műsorán pereg a Művész, a Puskin és a Tabán moziban.

Teljesen idegenek - olasz film


Menedék (The Zookeeper’s wife)
A varsói állatkert igazgatójának felesége lenni mesés és romantikus állapot lehetett. Valahogy így képzeljük el a világot mi nők, ahol egy szerető férj, egy gyerek, és a többiek: a teve csikó, az oroszlán kölyök, az elefánt borjú igazi földi paradicsomban élhet együtt. Egészen a második világháború kezdetéig… Hogy van-e értelme a kétezres évek elején még mindig II. világháborús filmet készíteni? A válasz mindenképpen igen, különösen akkor, ha olyan különleges helyszínen játszódó, feszültséggel teli történet elevenedik meg, mint a Menedéké. Amelyet az emberi kapcsolatok, a szolidaritás és az egymásért érzett felelősségvállalás tesz még szívbe markolóbbá, anélkül, hogy patetikusan, klisékből építkezve utazna az érzelmeinkre. Mert bár persze, az empátia a cél, mégsem direkt módon. A film megtörtént eseményeken és valós szereplők életén alapul. Ajánlónkat erre a linkre kattintva érheti el.

A Focus Features filmstúdió által közreadott kép Jessica Chastain amerikai színésznőről a Menedék (The Zookeeper's Wife) című filmje egyik jelenetében. Chastain az 1939-ben Lengyelországban játszódó életrajzi dráma főszereplője. (MTI/AP/Anne Marie Fox/Focus Features)Jessica Chastain a Menedék (The Zookeeper’s Wife) című filmben. (Fotó:MTI/AP/Anne Marie Fox/Focus Features)

FESZTIVÁL

Pont jó fesztivál a családoknak
Amennyiben eddig még soha nem simogattunk volna meg egy különleges hangszert és a gyerekeink sincsenek ezzel másképp, akkor pont ott a helyünk a Pont fesztiválon, ahol a délutáni gyerekprogramon hozzáértő zenész mutatja be a hangszerek történetét és használatát, a bátrak pedig kézbe vehetik, ki is próbálhatják őket. De tanulhatunk türkmén szőnyegcsomózást is (az elkészített kis próbadarab hazavihető), miközben a srácok nemezelhetnek, színezhetnek, türkmén fejdíszt és agyaglovacskát készíthetnek, élő xilofonnak álcázhatják magukat és papírmárványozhatnak is.

Indulás előtt érdemes megnézni a rendezvény oldalát, a részvételt néhány programon regisztrációhoz kötik.

Helyszín: Várkert Bazár
1014 Budapest, I. kerület Ybl Miklós tér
Időpont: április 1. és április 2.

A Várkert Bazár és a felújított Lánchíd utca 2014. augusztus 29-én, a megnyitásának napján.MTI Fotó: Kovács TamásA Várkert Bazár és a Lánchíd utca (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Friss Hús Fesztivál
Az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon április 2-án, vasárnap a Toldi mozi előterében, illetve kis- és nagytermében családi programok leszenek. A film- és diafilmvetítések, koncertek mellett filmes foglalkozások is lesznek, amelyekre előzetes regisztráció szükséges. Mesél majd Molnár Piroska, Czető  Zsanett, lesz GIF- és animáció-készítő foglalkozás, valamint koncert és bábelőadás.

Toldi Mozi
1054 Budapest
Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

A Kondor Béla XX. századi magyar festő és grafikusművész műveiből válogatott gyűjteményes kiállítás a Várkert Bazár Testőrpalotájában 2017. március 30-án.MTI Fotó: Kovács TamásA Kondor Béla XX. századi magyar festő és grafikusművész műveiből válogatott gyűjteményes kiállítás a Várkert Bazár Testőrpalotájában  (MTI Fotó: Kovács Tamás)

KIÁLLÍTÁS

Kondor Béla festményei a Várkert Bazárban

Kondor Béla a 20. századi magyar képzőművészet álló csillaga, csekélynek mondható, másfél évtizednyi munkássága olyan stílusteremtő mesterekhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, vagy Tóth Menyhért. Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hugo Bosch vízionárius művészete hatott rá elsősorban, de képes volt a hagyomány vállalásán túl saját korának legegységesebb és egyben leginkább előremutató életművét létrehozni. Ebből ad sokrétű válogatást ez a gyűjteményes tárlat.

A kiállítás megtekinthető a Várkert Bazár Testőrpalotában (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)
Nyitva: 2017. március 31-től- július 2-ig
kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Balázs Attilának, az MTI/MTVA fotóriporterének felvétele A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatából, amely a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját 2017. január 30-án. A sorozat Nyíregyházán készült 2016 januárjában. MTI Fotó: Mti Fotó: Sajtófotó Pályázat / Balázs AttilaBalázs Attila, az MTI/MTVA fotóriportere a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját nyerte el


Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban
Egy jó kép, egy jó fotó mesél. Mesél például arról, mit élhet át egy általános iskolai osztály közössége Nyíregyházán, ha Pepe és Nándi, a két Down-szindrómás kisfiú is velük jár . Elmondja, azt az aggodalmat és félelmet, ami Abigél arcán látszik – ő veseátültetésre vár. De akár hallhatjuk a 96 éves néni botjának kopogását vagy a hangját, amikor azt mondja, “halál, te engem nem vihetsz el!” és hallhatjuk még a lányok, asszonyok visítását egy férfi sztriptíz bemutatón, vagy a street workout tornázók erőlködését, a feszülő izmok, inak munkáját. Szóval sok mindent mesélhet a jó kép.  És felidézheti a tavalyi év legfontosabb történéseit – a fotós optikáján át.
A 35. Magyar Sajtófotó Kiállítást idén a kiállítás alapítója, Szalay Zoltán emlékének szentelik.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest Nagymező utca 8.
A hét minden napján várják a látogatókat 11:00 és 19:00 óra között

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.