Mit mesél rólad a bélbaktériumod?

Hosszú éveken át azt gondoltuk róluk, olyan organizmusok, melyeket messze el kell kerülni – pedig a szervezetünk baktériumok billióival van tele. Segítenek az emésztésben, jó közérzetünkhöz is hozzájárulnak. A bélbaktériumok még azt is meghatározzák, fennáll-e esetünkben a valószínűsége egy-egy egészségügyi problémának…

A baktérium szó alapján legtöbbször az ártalmasakra gondolunk. A szervezetben azonban számos jó baktérium is él, melyek hozzájárulnak megfelelő közérzetünkhöz és az emésztésünk működéséhez. Kutatások szerint a bélbaktériumok összefüggnek azzal is, milyen betegség alakulhat ki nálunk: diabétesz, elhízás, depresszió, vagy akár vastagbélrák…?

Mi is az a bélbaktérium?

A bél belsejében 300-500 különféle baktérium típus él, közel 2 millió génnel. Ha más, apró élőlényekkel társulnak, így például vírusokkal, gombákkal, megalkotják az úgynevezett bélflórát. Minden ember bélflórája egyedülálló, akár az ujjlenyomata is lehetne: a baktériumok keveréke egyedi, melyet egyrészt az édesanyánk bélflórája határoz meg – a környezet, melynek születéskor ki lettünk téve -, másrészt az étrendünk és az életmódunk.

Hogyan kötődnek a bélbaktériumok a betegségekhez?

A kutatók rájöttek, hogy az egészséges emberek bélbaktériumai különböznek azokétól, akik valamilyen betegséggel küzdenek. Utóbbiaknak bizonyos baktériumokból túl kevés, vagy túl sok van. Az is lehet, hogy szervezetük nélkülözi a baktériumok szélesebb skáláját. Egyes baktériumfajták védenek a betegségek ellen, mások pedig növelik a kockázatukat.

Mindezek miatt a tudósok összefüggéseket vettek észre az alábbi betegségek és a bélbaktériumok között.

1.Elhízás, 2-es típusú diabétesz, szívbetegség

A bélbaktériumok hatással vannak a szervezet anyagcseréjére. Meghatározzák például, hány kalóriát szerzünk be az ételből, milyen tápanyagokhoz jutunk abból. Ha túl sok bélbaktériumunk van, a rostot zsírsavvá változtathatja, ez pedig zsírlerakódást okozhat a májban – s metabolikus szindróma alakulhat ki, olyan állapot, amely gyakran 2-es típusú diabéteszhez, szívbetegséghez vagy elhízáshoz vezet.

2.Gyulladásos bélbetegségek, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás

Az ezen problémákkal küzdő embereknek alacsony a gyulladásgátló bélbaktérium szintje, ám a pontos összefüggés máig nem tisztázott. Ismert viszont, hogy egyes baktériumok arra késztetik a szervezetet, hogy megtámadja saját beleit, s ezzel teret ad a fenti betegségeknek.

3.Vastagbélrák

A témában folytatott tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akiknél kialakul a vastagbélrák, más a bélflóra, magasabb a betegséget okozó baktériumok szintje, mint az egészségeseknél.

4.Szorongás, depresszió, autizmus

A bélben idegvégződések vannak, melyek kommunikálnak az agyunkkal. Ez az ún. bél-agy tengely. Tanulmányok rámutatnak arra: összefüggés van a bélbaktériumok és a központi idegrendszer betegségei között – ezek például a szorongás, a depresszió és az autizmus.

5.Arthritis

A rheumatoid arthritis esetén a tapasztalatok szerint nagyobb mennyiségben található a páciens szervezetében olyan baktérium, mely a gyulladással hozható összefüggésbe.

Mit tehetünk?

Az egészséges bélbaktérium-szint eléréséhez érdemes tápláló, rostokban gazdag élelmiszereket fogyasztani: gyümölcsöt, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát. A nyugati étrend, mely zsírokban és cukorban bővelkedik, de kevés benne a rost, megöli a bélbaktériumok bizonyos fajtáit – vagyis a bélflóra kevésbé lesz változatos.

Ösztönözzük a különböző bélbaktériumok növekedését azzal is, ha sportolunk. Minél változatosabb a bélflóra, annál jobb az egészség – leszorítjuk a betegségek kockázatát.

Csupán a probiotikumok alkalmazásával nem marad távol tőlünk a cukorbetegség vagy az arthritis – kutatók szerint alaposabb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, pontosan mely baktériumok vezetnek bizonyos betegségekhez. Ha kiderül, akkor már célzott kezelés, illetve étrend-kiegészítő is alkalmazható a kórok esélyének csökkentésére, vagy akár gyógyítására is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.