Mit kell tudni az orbáncról?

Hogyan ismerhető fel és milyen kezelések alkalmazhatóak az orbánc kialakulásánál? Az apró sérülések okozta súlyos bőrgyulladás: az orbánc.

A sérült bőrfelületen keresztül behatoló Streptococcus, vagy Staphylococcus baktérium gyulladást, olykor gennyképződést indít el, mely az orbánc kialakulására utal. Mivel a pirosodás, illetve a meleg, duzzadt terület más fertőzésnél is megfigyelhető, így bizonyos esetekben csak laboratóriumi vizsgálatok és tesztek során állapítható meg, mi okozza a tüneteket.

Mi az orbánc?

A nyirokereken keresztül terjedő fertőző bőrgyulladás, amely a bőr felszínének kipirosodásával, megduzzadásával jár. Többnyire magas láz és hidegrázás kíséri. A tünetei a kezdetekben összetéveszthetőek az ekcéma, vagy a mélyvénák gyulladásának jeleivel. Komoly fertőzés esetén hólyagok is megjelennek a kritikus területen. Más betegség kizárása érdekében vérből vagy váladékból tesztek segítségével diagnosztizálható az orbánc.

gyogyszer2

Kialakulás okai

A baktérium a legyengült immunrendszert támadja meg. Elsősorban sérült bőrfelületen, kívülről jut a szervezetbe, de kialakulhat a mandula-, garat-, vagy fülgyulladás továbbfertőződéséből. Külső személyre nem terjed át, a gyulladás tovább nem adható. Többnyire a lábfejen, lábszáron jelentkezik, de előfordulhat a karok, és az arc felületén is. A betegség lefolyása Orbáncra utal, ha egy apró sérülés körül piros foltok jelennek meg, amit a bőr ödémás duzzadása követ, miközben a felszíne feszessé válik. A fertőzés terjedésével bevérzések, hólyagok, majd azok fokozódásával fekély, vagy tályog is kialakulhat. Ebben az esetben már mélyebb szövetelhalással kell számolni, ami lassítja a gyógyulás folyamatát.

Kezelés

A duzzanat megszüntetése érdekében a testrész felpolcolása, és hűsítő krémek alkalmazása javasolt. Amennyiben szükséges, lázcsillapító adható. A legfontosabb feladat viszont az ún. behatolási kapu – ahol a baktérium a szervezetbe jutott – megfelelő kezelése. A szövetelhalással járó súlyosabb fertőzések csak kórházi ápolással, általában műtéti beavatkozást követve szüntethetőek meg. Amennyiben az orbánc felismerése időben megtörtént, egy-két héten belül nyom nélkül gyógyítható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.