Mire jó a pulzusmérő?

A pulzusmérő egy remek találmány! Ezért jó ha tudjuk mikor és mit figyeljünk a pulzusunkkal kapcsolatban.

De mi is a pulzus? Szívünk összehúzódása során, a bal kamra felfrissült vért juttat a főverőérbe, mely utána a verőérrendszerünkbe jut. A pulzustérfogat azt jelenti, hogy mennyi vért mozgat meg egy összehúzódás során a szív.

Felnőtt embernél átlagosan 80 milliliter ez a mennyiség. Pulzáció alakul ki a bezúduló vérmennyiség hatására az ütőerekben. A pulzustérfogat a rugalmas érfalon belül hullámszerűen, bizonyos sebességgel halad tovább, megváltoztatva a nyomást és a térfogatot is.

A pulzusmérő azoknak fontos, akik edzenek, és lényeges tudniuk, hogy mi az ideális tempó számukra, ahhoz hogy a leghatékonyabb legyen a zsírégeté

Ez a pulzus, melyet gyakorlatban úgy vizsgálunk meg, hogy a csuklóra szorítjuk az ujjunkat és a csontos rész végénél, az ütőeret leszorítjuk. Ezt a helyet, a tenyér hüvelykujj felőli részén találjuk, nagyjából ott, ahol a hüvelykujj indul.

Foto: pixabay.com

A pulzus meghatározott sebességgel halad át a verőeres rendszeren, valahányszor szívösszehúzódás történik. Pulzusmérő eszközre elsősorban az edzést végzőknek lehet szükségük. A pulzuskontrollált edzésnek a lényege, hogy a mozgás a megfelelő zónában történjen.

Ez a szerkezet megmutatja, mi az aznapi személyes pulzus célzónánk. Zsírt égethetünk vele, szinten tarthatjuk magunkat, és állóképességünket is javítjuk, anélkül, hogy a szervezetünket feleslegesen megerőltetnénk. Figyelmeztet bennünket, ha a számunkra aznapra megadott zónaértékeket elhagyjuk, ezen felül ugyanis túlhajszoljuk magunkat, ami nincs jó hatással az egészségünkre.

pulzusmérő 2

Foto:pixabay.com

Be lehet rajta állítani az alsó és felső pulzustartományt, ha ezt túlléptük, a pulzusmérő csipogni kezd. Stopperrel is rendelkezik, méri, mennyi időt töltöttünk a pulzushatáron belül és az elégetett kalória mennyiségét is jelzi. Futáshoz, kerékpározáshoz, fitneszhez, csoportos mozgáshoz, multisporthoz is használható. Pontos és kényelmes megoldás.

A karóra változatok közül választhatunk olyat, amely hordható utcára, elegáns óraként is, de viselhetjük csak mozgás közben is. Leginkább kezdőknek van szükségük a pulzusmérőre, akik még nem tudták saját maguk számára meghatározni, mi a legjobb tempó a megfelelő teljesítményhez, amely nem fárasztja ki őket teljesen.

A mellkasra rögzíthető vagy karóra formájú pulzusmérő a legelérhetőbb megoldás a teljesítmény monitorozására. Segítségével megakadályozható a helytelenül végzett edzés, akár mennyiségről, akár minőségről van szó. Elkerülhető a túledzés, a fáradtság, a kimerülés, a sérülések, az izomfájdalom.

pulzusmérő

Foto:pixabay.com

Ha valaki kezdő sportember, annak egy egyszerű pulzusmérő is elég, amely párezer forintért beszerezhető. Amennyiben beválik, egy komolyabb darabba is érdemes befektetni. Az első időszakban, a zsírégető zónában érdemes edzeni – a zsírégető zóna egyébként az 50-65 százalékos terhelés között van (maximum 130-as pulzus).

Akkor is ebben a zónában kell kezdeni, ha lassúnak tűnik, mivel több idő kell az állóképesség fejlesztésére, a terhelésnek fokozatosnak kell lennie. Az ideális tempó mindenkinél más, nem szabad általánosítani. Először a maximális pulzust kell meghatározni, ehhez kiváló segítséget jelenthet egy terheléses orvosi vizsgálat.

Fotó: 123rf.com

Meg kell határozni az egyéni zónákat, mivel nagyon eltérhetnek az általános adatoktól. Ha valaki túlsúlyos vagy idősebb, a tesztet csak pár hónapos alapedzést követően érdemes elvégezni. A következőkben cél a zsírégetés és a regeneráció, majd ha már nemcsak fogyni szeretnénk, az állóképesség fejlesztése is.

Később az állóképességet fejlesztjük, de az edzés első évében nem javasolt ez a zóna. Meg kell állapítani az alappulzust – ez ad visszajelzést az állapotunkról illetve arról, hogy mennyire vagyunk edzettek. Még fekvő helyzetben, ébredés után közvetlenül tudjuk megmérni, egymás után 5 napon keresztül.

Ha egészséges, nem túl edzett emberről van szó, ez az érték 72 lesz. Amennyiben kiderül, hogy ennél szinte állandóan magasabb a pulzus, az edzést óvatosan kell kezdeni! Ha a pulzus csak átmenetileg magasabb, előfordulhat, hogy túledzettük magunkat, de sajnos betegség tünete is lehet.

Az edzett ember esetében az érték 55-65. Az ennél alacsonyabb értékek azoknál mérhetőek, akik évek óta edzenek. A pulzusmérő használatához ki kell számolni a zónákat. Ahhoz tehát, hogy jól használhassuk a pulzusmérőt, először a maximális és nyugalmi pulzust kell meghatározni, majd jöhet az edzés a megfelelő, alsó két zónában.

Hogy miért olyan jó a pulzusmérő? A kezdeti időszakban gyorsan kiderül, túlságosan intenzív, ideális, avagy túl könnyű-e az eddigi mozgásunk. Ezt már a hatékony továbblépés követheti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.