Teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák

Hazánkban évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ezek mintegy 1/3-a halálos kimenetelű. Az Európai Unióban évente 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben.

Világszerte a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta, minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV fertőzés.

Az elmúlt évek szakirodalmi adatai azt mutatják, hogy a méhnyakrák az esetek 24-32%-ban olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. A rendszeres citológiai vizsgálat érzékenysége nem 100 százalékos, több apró hibalehetőséget is tartalmaz, így nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellenA méhnyakrákos esetek döntő többségét – kb 5% kivétel – a humán papillóma vírussal (HPV) való tartós fertőzöttség okozza, de magát a  HPV vírust a citológiai vizsgálat nem mutatja ki.

Magyarországon egy olyan komplex szűrést fejlesztettek ki MEDSERV+ néven, amely segítségével szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák, ugyanis a MEDSERV+ kombinált szűrővizsgálat a lehető legkevesebb hibalehetőséggel vizsgálja a méhnyakrák kialakulásának okát, a HPV fertőzöttséget is. A Medserv+ teszt magában foglalja a Roche cobas HPV tesztet és Medserv citológiát, illetve szükség estén Cintec Pluszt is. A teszt egy szakmai koprodukció: két cég, két csapat együtt állít elő egy magasabb hozzáadott értékű vizsgálatot – ilyen komplex szűrés eddig nem volt elérhető Magyarországon.

Hand on belly isolated on white

Hand on belly isolated on white

Dr. Járay Balázs patológus, a Medserv+ alapítója szerint:

“A magyarországi méhnyakrákos halálozási adatok 2-3-szor rosszabbak a nyugat európai -elsősorban a skandináv – országok hasonló adatainál: hazánkban évente 1000 körüli új megbetegedés és 400 körüli haláleset fordul elő. A riasztó statisztikán legradikálisabban a szűréseken való nagyobb résztvétellel lehetne javítani, de mivel a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, így a szűrés metodikáján kellett változatnunk. A méhnyakrákok 95%-át a Humán Papilloma Vírus magas rizikójú törzsei okozzák, ezért a ma már általánosan alkalmazott citológiai szűrést ki kellett egészítenünk a HPV szűréssel is, így született meg a MEDSERV+ komplex szűrővizsgálat. A citológiai alapú szűrés 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot, vagy rákmegelőző állapotot, a HPV DNS alapú szűrés viszont 99 %-ban akkor is kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, ha az még sejt szinten nem is okozott elváltozást. A MEDSERV+ szűrővizsgálat a citológiai vizsgálat és a HPV tipizálás kombinálása, a sejttani vizsgálattal egyidőben – optimálisan ugyanabban a laboratóriumban – megtörténik a HPV DNS teszt is, mi a két vizsgálat eredményét együtt értékeljük. Ha az együttes vizsgálat mindkét komponense negatív, a méhnyakrák kialakulásának kockázata szinte nulla.”

Herman Zsuzsanna 37 éves beteg a második gyermek vállalása miatt kereste fel a nőgyógyászát 2014 januárjában. Az elvégzett rákszűrés eredménye negatív – P2 – lett. 2014 végén a beteg elkezdett erősen vérezni, amelyre vérzéscsillapítót és antibiotikumot kapott, majd egészségügyi küretet végeztek el nála. Ezt követően derült ki a pontos diagnózis: a méh adenosquamosus carcinomája, azaz méhnyakrák, mely igazolhatóan HPV fertőzés következtében alakult ki. 2015 januárjában a beteget megműtötték, méhét és petefészkeit is eltávolították, de 2015 szeptemberében a daganat a hüvelyben kiújult, a beteg jelenleg sugárkezelést és kemoterápiát kap.

Medserv+_sajto4

Herman Zsuzsanna esetében a tünetek jelentkezésekor a citológiai szűrést nem egészítették ki HPV szűréssel, pedig ha időben kimutattak volna a méhnyakrákot okozó HPV vírust, a betegsége jóval nagyobb eséllyel lett volna felismerhető és gyógyítható.

Herman Zsuzsanna kiemeli: Mivel az életünkről van szó, muszáj, hogy mi nők mindannyian tudjunk róla, hogy a citológia önmagában kevés, a rákszűrés csak a HPV vírus szűrésével lehet teljes. Én egy magán nőgyógyászhoz jártam, mert azt gondoltam, hogy ha fizetek a vizsgálatért, akkor nagyobb biztonságban vagyok. Ha az orvos felhívta volna a figyelmemet a HPV szűrésre, szívesen kifizetettem volna, de meg sem említette, ehelyett azt állította, hogy a rosszindulatú dolgok általában rejtve maradnak. Amikor a műtőorvosomat kérdeztem, azt a választ kaptam, hogy a HPV mindenkiben ott van, nem lehet vele mit kezdeni. A nőknek ebben a kérdésben proaktívnak, kezdeményezőnek kell lenniük: olyan központot kell felkeresniük, ahol a citológiai szűrést a HPV teszttel is kiegészítik, és a két eredmény összesítése alapján döntik el a szükséges lépéseket.”

Dr. Járay Balázs patológus szerint: „Sajnos minden hónapban találkozunk hasonló esetekkel, amelyek nekünk, orvosoknak is rendkívül frusztrálóak, hiszen ezek az emberek mindent megtettek az egészségük érdekében, rendszeresen jártak citológiai szűrésre, mégis daganatos betegségben szenvednek. A Medserv+ kombinált szűrővizsgálat elvégzése maximális biztonságot nyújt a méhnyakrák ellen, az elterjedésétől azt várjuk, hogy a Zsuzsanna esetéhez hasonló történetek száma radikálisan csökkenni fog, ugyanakkor a bizonytalan citológiai eredmények miatt elvégzett felesleges műtétek száma is visszaszorítható.”

A MEDSERV+ komplex szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető: a teszt negatív előrejelző értéke 99,92%, ami azt jelenti, hogy a legsúlyosabb rákmegelőző állapot kialakulására, az elkövetkező 5 évben, 0,08%-os, gyakorlatilag nulla az esély. 

A Magyarországon egyedülálló MEDSERV+ komplex méhnyakrák szűrés három egymást kiegészítő tesztből áll, amelynek legfontosabb eleme a HPV vírus DNS vizsgálaton alapuló kimutatása. A HPV-nek több mint száz típusa van, ezek közül 14 okozhat méhnyakrákot, de a daganatok 70%-ának kialakulásáért a HPV két törzse, a 16-os és a 18-as felelős – a Medserv+ teszt külön is jelzi e két kiemelkedően magas kockázatú típus jelenlétét.

Medserv+_sajto7

A Medserv+ szűrővizsgálat a DNS vizsgálaton alapuló HPV kimutatását a citológiai kenet mikroszkópos patológiai vizsgálatával is kiegészíti. Így a Medserv+ teszt azt a pár százaléknyi esetet is kiszűri, amikor a méhnyakrák kialakulásáért nem a HPV fertőzés a felelős.

Amennyiben az első két vizsgálat eredménye indokolja, a Medserv+ szűrésen elvégeznek egy biológiai jelzőmolekula vizsgálatot is, amely megmutatja, hogy a sejtek mely fázisban vannak a tumorossá válás szempontjából. Az eredmény alapján egyértelműen eldönthető, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra, vagy sem. Így teljes biztonsággal elkerülhetőek a felesleges – a méhnyak sérülése miatt a gyermekvállalást veszélyeztető – műtéti beavatkozások.

A Medserv+ szűrés három vizsgálata garantálja, hogy teljes biztonsággal (99,92%) kizárható a méhnyakrák kialakulásának esélye a vizsgálatot követő 5 évben.

Forrás: https://napidoktor.hu/