Mi van a tányérodon? Megelőzi a rákot?

Egy élelmiszerre sem mondhatjuk teljes meggyőződéssel, hogy megelőzi a rákot, ám egyes ételek kombinációja valóban segíthet a megelőzésben. Igyekezzünk tartani az egyensúlyt: amit megeszünk, annak legalább kétharmada növényi eredetű legyen és nem több, mint egyharmada állati fehérje.

Szeretnénk tudni, milyen étkezéssel előzhetjük meg a rákos megbetegedéseket? Nagy az esélye annak, hogy elkerüljük őket, hogy megfelelően étkezünk, mégpedig a megfelelő egyensúly betartásával: élelmiszereink kétharmada növényi eredetű legyen, egyharmada pedig állati fehérje. Az „Új Amerikai Tányér” elnevezésű étrend az amerikai rákkutató intézet szerint vadonatúj módszer a rák megelőzésében.

Melyek hát a legmegfelelőbb és a legkevésbé javasolt választások ezen a tányéron?

1.Színekkel a rák ellen: a gyümölcsök és a zöldségek tele vannak a rákkal szembeszálló tápanyagokkal. Minél színesebbek, annál több tápanyagot tartalmaznak. Segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt is. Ha túlsúlyosak vagyunk, az növeli esélyünket számos rák kialakulására, beleértve a vastagbél-, a nyelőcső- és a vese rákok kockázatát. Együnk sokféle zöldséget, főleg a sötétzöld, narancs és piros színűekkel járunk jól!

2.Rákellenes reggeli: a folsav igen fontos B-vitamin, mely megelőzheti a vastagbél-, végbél- és a mellrákot. A reggeliző asztalnál bőségesen megtalálható: a dúsított gabonafélék, a teljes kiőrlésű termékek remek folsav-források. Ugyanígy azok a narancslé, a dinnye és az eper is.

3.Folsavban gazdag ételek még a spárga és a tojás. A babban, napraforgómagban, a leveles zöldségekben, mint a spenót vagy a római saláta is megtaláljuk a folsavat. Legjobb, ha nem kiegészítőkből, hanem friss zöldségekből, gyümölcsökből, dúsított gabonafélékből szerezzük be őket.

kenyér

4.Egy-egy, alkalmanként elfogyasztott hot-dog vagy hamburger nem árt meg. Ám sokat segít a rák megelőzésében, ha leredukáljuk a feldolgozott húsok fogyasztását, különösen a vastagbél- és a gyomorrák megelőzése szempontjából.  Sajnos, a füstölt vagy sok sóval tartósított hús szintén a nem javasolt kategóriába tartozik. Olyan anyagoknak tesz ki bennünket, melyek potenciálisan növelik a rák esélyét.

5.Rákellenes paradicsom: nem tudni, hogy a paradicsomban a piros színét okozó likopin vagy valami más az igazán nyerő, ám számos tanulmány kimutatta, hogy aki sok paradicsomot eszik, annál kisebb a valószínűsége jó néhány ráktípus kialakulásának, beleértve a prosztatarákot is. Tanulmányok azt is sugallják, hogy a feldolgozott paradicsom, úgy, mint a paradicsomlé, szósz vagy mártás szintén csökkentik a rák jelentkezésének kockázatát.

6.A jótékony tea: bár a bizonyítékok még nem teljesen meggyőzőek, a tea – főleg a zöld tea – igen jelentős rákellenes ital lehet. Laboratóriumi tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea lassította vagy megelőzte olyan rákok kifejlődését, mint a vastagbél-, májrák-, mellrák és prosztatarák. Ugyanez volt a hatása a tüdő- és a bőr szövetek esetében is. Néhány hosszabbtávú tanulmány pedig rávilágított, hogy a teafogyasztás köthető a húgyhólyag-, gyomor- és hasnyálmirigyrák kisebb kockázatához.

7.Szőlő és rákmegelőzés: a szőlő és a szőlőlé, különösen a lila- és a piros szőlő rezveratrolt tartalmaznak. Ennek erős antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása van. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, megelőzött olyan károsodásokat, melyek a rákos folyamatot a sejtekben elindítják. Ám nincs rá elég bizonyíték, hogy kereken kijelenthessük: ha eszünk szőlőt, szőlőlét iszunk vagy bor formában fogyasztjuk (esetleg kiegészítőként), azzal megelőzzük vagy kezeljük a rákot.

8.Limitáljuk az alkoholfogyasztást: köthető az alkoholfogyasztáshoz a száj-, a torokrák, a gége-, a nyelőcső rákja, de a májrák és a mellrák is. A szeszesitalok a vastagbél- és a végbélrák kockázatát szintén növelik. Nem ajánlott többet inni napi két italnál, ha férfiról van szó és napi egy italnál, ha nő az illető. Azoknak a hölgyeknek, akiknél nagyobb a mellrák esélye, érdemes konzultálniuk orvosukkal arról, mennyi alkoholmennyiség az, ami számukra még biztonságosan fogyasztható.

shutterstock_5785204

9.A víz- és egyéb folyadékok megelőzhetik a rákot: a víz nemcsak oltja a szomjat, de megelőzi a húgyhólyagrákot is. A csökkent rizikó annak köszönhető, hogy a víz hígítja a potenciálisan rákkeltő anyagok koncentrációját a húgyhólyagban. Ha sok folyadékot iszunk, gyakrabban kell vizeletet ürítenünk, mely szintén hozzájárul a megelőzéshez. Csökken az az időtartam is, amennyit ezek a káros anyagok a húgyhólyag belsejében töltenek el.

10.A babbal is jól járunk. Számos olyan fitokemikáliát tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a rák elleni küzdelemben, azzal, hogy megvédik a test sejtjeit olyan károsodásokkal szemben, melyek a rák kialakulásához vezetnek. Laboratóriumi körülmények között ezek az anyagok lassították a tumor növekedését és megelőzték, hogy az olyan anyagokat bocsásson ki, mely rongálja a szomszédos sejteket.

11.Káposzták a rák ellen: a keresztes virágú zöldségek, beleértve a brokkolit, karfiolt, káposztát, a kelbimbót és a kelkáposztát, mind ide tartoznak. A család ezen tagjai megsütve és salátaként felhasználva is igazán kitűnőek. Összetevőik pedig segítenek megelőzni az olyan rákos betegségeket, mint a vastagbél-, a mellrák, a tüdőrák és a méhnyakrák.

12.Sötétzöld leveles zöldségek: a mustár zöldje, a fejes saláta, a kelkáposzta, cikória, mángold, spenót rostban, folsavban és karotinoidokban gazdag. Ezek a tápanyagok pedig segítséget jelenthetnek a szájrák, a gégerák, hasnyálmirigyrák, tüdő-, bőrrák és gyomorrák megelőzésében.

13.Egzotikus védelem: a kurkumin az indiai ételek egyik legnépszerűbb fűszerének, a kurkumának a fő összetevője. Laboratóriumi tanulmányok szerint képes elnyomni  a rákos sejtek transzformációját, proliferációját és az invázióját a legkülönfélébb rákfajtáknál.

14.Számít az elkészítés módja: hogy hogyan készül az étel, nagymértékben befolyásolhatja, mennyire vagyunk kitéve a rák kockázatának. A sütés, grillezés és a roston sütés igen magas hőfokon olyan anyagokat formál, melyek növelhetik a rák esélyét. Más étel-elkészítési módszerek azonban, így a párolás, dinsztelés, gőzölés azonban nem ennyire kockázatos. Az így készített hús mellé pedig ehetünk számos egészséges zöldséget!

15.A szamóca és a málna ellágsavat tartalmaznak. Ez az erős antioxidáns számos módon harcol a rák ellen, bizonyos rákot okozó anyagok deaktiválásával és a rákos sejtek növekedésének lassításával.

shutterstock_104501720

16.Áfonyával is megelőzhetjük a rákot. Szintén erős antioxidánsai komoly értéket képviselnek egészségünk támogatásában. Az antioxidánsok úgy harcolnak a rák ellen, hogy megszabadítják a szervezetet a szabad gyököktől, még mielőtt azok kárt okoznának a sejtekben. Próbáljuk a zabpelyhet, a hideg gabonát, joghurtot vagy a salátát áfonyával kiegészíteni!

17.A cukor csökkentése: nem önmagában okoz rákot a cukor – ám kiszoríthat más, tápanyagban gazdag élelmiszereket, melyek megvédhetnek a rákkal szemben. Növeli a kalóriákat is, melyeket elfogyasztunk, ami elhízáshoz vezet. A túlsúly szintén növeli a rák kockázatát. A gyümölcs kiváló édesség-pótló lehet.

18.Ne támaszkodjunk a kiegészítőkre. A vitaminok segíthetnek a rák megelőzésében, de legjobb, ha azokat természetes élelmiszerekből szerezzük be. Dióból, gyümölcsökből, sötétzöld leveles zöldségekből, ahelyett, hogy kiegészítőket szedünk. Az egészséges étrend mindig a legokosabb megoldás.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: