Felmentették a melltartókat: nem okolhatók az emlőrákért!

A médiában a közelmúltban felröppent, riasztó feltevésekkel szemben a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a melltartók viselése növeli az emlőrák kialakulásának esélyét.

Nem okolhatók a melltartók azért, ha valakinél kialakul a mellrák – állapította meg egy új tanulmány. A kutatók, hogy kiderítsék, van-e alapja az aggodalmaknak, melyek a közelmúltban láttak napvilágot azzal kapcsolatban: vajon a melltartók viselése növeli-e a tumor kialakulásának kockázatát, megvizsgálták azokat a melltartó típusokat, melyeket a hölgyek hordanak. Attól kezdve, hogy elkezdik viselni, odáig, hogy milyen hosszú ideig hordják őket naponta.

„Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a melltartó viselése összefüggésbe hozható az emlőrákkal” – mondta el a tanulmány vezetője, Lu Chen, a Seattle-i Fred Hutchinson rákkutatással foglalkozó központ munkatársa, aki emellett a Washingtoni egyetem közegészségügyi iskolájának epidemiológiai doktorandusz hallgatója is.

Chen elhatározta, hogy alaposabban megvizsgálja a dolgot, mivel a médiában megjelentek olyan feltételezések, miszerint a melltartók akadályozzák a nyirokkeringést, a folyadék elvezetést, valamint zavarhatják a már nem szükséges anyagok eltávolítását, ezáltal fokozva a mellrák kialakulásának valószínűségét.

shutterstock_86947840

Egy 2005-ben megjelent könyvben a szerző szintén azt állította, hogy van kapcsolat az emlőrák és a melltartó viselése között. Félőnek tűnt, hogy a mellrák elterjedtebb lehet azokban a fejlett országokban, ahol a nők nagyobb valószínűséggel viselnek melltartót – tette hozzá a kutató. Csakhogy a témát korábban nem vizsgálták meg tudományosan.

Lehet-e a melltartó ludas?

Az új tanulmány, melyet az Egyesült Államok nemzeti rákkutató intézete finanszírozott, a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban jelent meg. Lu Chen és csapata több mint 1000 nő esetében vizsgálta meg a problémát, akiket mellrákkal diagnosztizáltak a 2000 és 2004 közötti időszakban – összehasonlították őket 469 másik nővel, akiknél nem állapították meg a betegséget.

A tanulmány minden résztvevője a menopauza utáni időszakát élte, 55 és 74 év közötti volt. A mellrákkal diagnosztizáltaknál egy vagy két fő ráktípus volt jellemző: az invazív lobularis rák vagy invazív ductalis rák.

A kutatók információkat gyűjtöttek a melltartók kosárméretét illetően, arról, hogy a viselt melltartókban volt-e drót, mennyi ideig hordták őket napközben és mikor kezdték el viselni őket. A hölgyek meséltek a kutatóknak arról, volt-e valakinek a családban mellrákja, valamint számításba vették súlyukat, magasságukat, fajukat, iskolai végzettségüket, jövedelmüket, azt, hogy használtak-e hormonpótló terápiát és voltak-e a közelmúltban mammográfián.

shutterstock_91513331

A melltartó-viselési szokásoknak nem volt köze a mellrák kockázatához – állapította meg Chen. – „A tanulmányunk semmilyen bizonyítékot nem talált arra nézve, hogy a melltartó növelné az emlőrák kialakulásának kockázatát. A kockázat egyforma volt, nem számított, hogy hány órát viselték a melltartót, volt-e abban alátámasztó drót, vagy, hogy hány évesen kezdték el hordani.”

Dr.Dimitrios Trichopoulos szerint, aki a Boston-i Harvard közegészségügyi iskola rákmegelőzéssel foglalkozó professzora, a tanulmány megbízható. „Egyértelműen kimondja, ami nyilvánvaló és logikus: hogy melltartót viselni biztonságos.”

„Bölcs dolog lenne, ha az interneten felbukkanó rémtörténeteket a hölgyek a helyükön tudnák kezelni. Az internet egy kincsesláda, de sajnálatos módon igen sok hamis információt is tartalmaz, melyeket legegyszerűbb ignorálni” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: