Milyen szín illik a Valentin napi vacsorához?

6 tipp, amellyel fokozható a gasztronómiai élmény a teríték megfelelő színkombinációjának segítségével – gasztro-szín kisokos TORK-tól.

 

Az ételek színe hatással van az ízérzékelésre, a teríték színkombinációja pedig ronthatja vagy fokozhatja ezt az élményt.

A színek az asztalon is ugyanazt a szerepet játsszák, mint a mindennapi életben: kiemelnek, elrejtenek, kiegészítenek, kontrasztot teremtenek. Így a teríték is fontos hatással van nem csak az étvágyra és a kedélyállapotra, hanem arra is, hogy hogyan érzi, érzékeli valaki az ételek ízét és az illatát. Az ételek és a teríték színének harmonizálása fokozza az összhatást és az íz élményét.

Így fokozható az ízek élménye a színekkel: tippek a szalvéta színválasztásához

 

„Hogyan tehető édesebbé és ízletesebbé az eperhab? Nem feltétlenül még több eperrel és cukorral, hanem egy korall színű szalvétával, amely fenségesen kiemeli az ízek teltségét. Ez a szín ugyanis az agyban fokozza az édes ízt és csökkenti az ételek keserű aromájának érzését, így tökéletesen illik desszertek tálalásához”- állítja Linda Lundgren, svéd ételstylist és séf, aki a Tork szakembereivel közösen nemrégiben ajánlást dolgozott ki éttermek számára annak kapcsán, hogy a teríték és az asztali dekoráció hogyan és mi módon befolyásolja az ízérzékelést. Nem csupán az éttermekben, de az otthoni terítésnél is könnyedén alkalmazhatóak a nemrégiben kidolgozott javaslatok, hiszen csak a megfelelő színű szalvétát és asztali dekorációt kell kiválasztani és máris ízletesebb akár a Valentin napi vacsora is. A tökéletes vacsorát még tovább emelő pici plusz-titok a színkombinációban rejlik.

Attól függően, hogy mi lesz a Valentin-napi menü, íme 6 ötlet ahhoz, hogy milyen színű szalvéta illik különböző ételekhez:

  1. A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.
  2. A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.
  3. A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.
  4. A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.
  5. A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.
  6. A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.

(További ötletek a megfelelő színkombináció megtaláláshoz a szín-kisokosban.)

Linda Lundgren-ről

Linda Lundgren svéd ételstylist és séf. Szakértelmét ötvözi a stílusban és az ízekben, olyan neves éttermeket lát el tanácsokkal mint a svéd Nook és Agrikultur, valamint az élelmiszeripar számos nemzetközi vállalatát. Lundgren nevével rendszeresen találkozhatunk különböző gasztronómiai és életmódmagazinok hasábjain és számos könyvet is írt.

A Tork®-ról
A Tork márka professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat kínál a legkülönbözőbb ügyfeleknek, az éttermektől az egészségügyi intézményeken át egészen az irodákig, iskolákig és gyárépületekig. A termékek között vannak adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, valamint ipari és konyhai törlőkendők. A higiénia, a praktikus design és a fenntarthatóság terén szerzett szakértelemnek köszönhetően a Tork piacvezető lett. A Tork az Essity márkája, és a több mint 80 országban meglévő ügyfeleinek elhivatott partnere. Ha szeretne értesülni a Torkkal kapcsolatos legújabb hírekről és fejlesztésekről, látogasson el az alábbi weboldalra: www.tork.hu

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.