Milyen a 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek  csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip”  kifejlesztésével váltak világhírűvé,  az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját,  amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Megoldást, ha az eddigi vizsgálatok nem vezettek eredményre

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több molekula, fehérje összessége. Emiatt előfordulhat, hogy a betegnek ugyan panaszai vannak, de a laboreredmények mégsem mutatnak allergiára utaló eltérést, emelkedett IgE értéket. Ennek a jelenségnek az oka lehet, hogy a hagyományos tesztek, csak a teljes allergéneket képesek vizsgálni. Ha ugyanazt a vérmintát az új típusú eszközzel vizsgáljuk meg, amely képes nemcsak a teljes allergént, hanem annak egyes összetevőit is érzékelni, akkor jóval nagyobb eséllyel mutatható ki  pozitív eredmény valamelyik komponenssel szemben és így már megállapítható, hogy mi okozza a beteg akár évek óta fennálló panaszait.

Szükségtelen diéták megszüntetését

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kivizsgálni a keresztallergia lehetőségét! Ennek hiányában ugyanis az érintettek általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből, a nyírfaallergiás úgy érzi, hogy az alma mellett már a földimogyoró vagy a szója is tüneteket okoz, a parlagfű allergiás pedig nem mer a nyári melegben jóízűen elfogyasztani egy szelet dinnyét, mert tart attól, hogy ismét kellemetlen tünetei lesznek. Az új vizsgálat segítségével, egyetlen vérvétellel pontosan meg lehet mondani, hogy kinél mi okoz, és milyen súlyos keresztallergiát, így senkinek sem kell felesleges diétát tartania.

Az ismeretlen eredetű anafilaxia okainak meghatározását

Az anafilaxiás roham tünetei nagyon ijesztőek, akár életveszélyesek is lehetnek. Ha valaki tapasztalta már, amikor bedagad a szeme, szája, nehezen veszi a levegőt, fulladás érzése van, akkor a súlyos tünetek megszűnése után biztos, hogy szeretne utána járni, hogy mi okozta a panaszait, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülje a hasonló eseteket. A hagyományos  vizsgálatok az esetek több mint felében erre nem adtak lehetőséget, ám a 244-es nanotechnológiás allergiateszt segítségével jóval nagyobb eséllyel határozható meg, hogy melyik allergén, melyik komponense okozott súlyos allergiás reakciót, mi az, – például étel – aminek a fogyasztását a jövőben feltétlenül el kell kerülnie.

taplalekallergia

Ételallergiásoknak nagyobb biztonságot

Az egyes allergizáló hatású ételek, eltérő súlyosságú tüneteket okozhatnak. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket, akkor arra is választ kaphatunk, hogy az illető allergiás tünetek szempontjából magas, vagy alacsony kockázatú csoportba tartozik-e, vagyis milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható. Így például az akár életveszélyes tüneteket is okozó földimogyoró allergia esetén is kiderülhet, hogy a betegnél csak enyhébb panaszokat okoz az allergiája, ám az is kimutatható, ha a magas kockázatú csoportba tartozik, akinél mindig kell, hogy legyen anafilaxia esetén beadandó adrenalin injekció. Ráadásul a chip-technológián alapuló, új vizsgálati módszerrel a földimogyoró mellett a kereszreagáló hüvelyesek, olajos magvak tesztelése is megtörténik egyidejűleg, tehát egy egyedi allergia-profilt kapunk, amire a régebbi tesztek nem adnak módot.

A jelenleg világszerte legfejlettebbnek számító vizsgálat összesen 244 allergént (122 molekuláris allergén-komponenst és emellett 122 hagyományos allergén kivonatot) tud egyszerre megvizsgálni, egy kicsinyke, mikroszkópos tárgylemeznyi felületen.

 

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.