Mikor növekszik meg az endorfin mennyisége a szervezetünkben?

A válasz: hosszú, megerőltető és tartós fizikai teljesítmény esetén. Ilyen például a hosszútávfutás. Amikor a holtponton átesik a futó, és mégsem áll le, könnyeddé válik, ismét jókedvvel tud futni, szinte szárnyakon repül.

Depresszió ellen is jó. Nem kell versenyezni, hiszen a jó sport nem a másik ember, hanem önmagunk legyőzéséről szól. Az ausztrál bennszülöttek versenyfutás után, az elsőként célba érőt ugyanúgy megünneplik, mint az utolsóként érkezőt.

terepfutas-2

Foto:123rf.com

 
De mégis hogyan lehetséges az, hogy emberek 240 kilométert futnak megállás nélkül, amikor a maratoni 42 kilométer is iszonyúan sok? Hogyan lehetséges, hogy ezt ráadásul jókedvvel teszik?

A válasz egyszerű. A mozgás, a sport élettanában van egy titokzatos anyag, az endorfin (boldogsághormon), mely kémiailag nagyon hasonló a morfium származékokhoz.

Hogyan szeressük meg a futást?

Hatása kettős: egyrészt fájdalomcsillapítóként hat, sérülés esetén szinte blokkolhatja a fájdalmat, másrészt felelős azért, hogy átélhessük az örömélményt az adott helyzetben. Sokan megtapasztalták már a hatását.

Forrás: