Migrén – Ez az egyszerű konyhai praktika is segíthet?

Indiai módszerrel enyhíthető a fájdalom?

Aki küzd vele, annak aligha kell magyarázni, mennyire nehéz dolog a migrén. Ez a neurológiai állapot napokra kiütheti az embert. Úgy tűnik, van ellene egy egyszerű konyhai praktika is.

Azoknak, akiket időről-időre elővesz a migrén, aligha kell bemutatni az elviselhetetlennek tűnő, lüktető fejfájást. A migrén valójában egy neurológiai állapot, amely több órán át, de akár napokig is eltarthat.

Fájdalom, gyengeség, látásproblémák, zsibbadtság, bizsergés, irritáció, beszédzavar, átmeneti látásvesztés és más tünetek társulhatnak hozzá, melyeket a fény, a hang, a mozgás válthat ki.

Foto:123rf.com

A gyakorinak számító migrén lüktető fejfájásként jelentkezik a fej egyik oldalán. A fizikai erőfeszítés, a fények, a hangok vagy a szagok mind súlyosbíthatják az állapotot.

Pontos oka máig nem ismert – összefügghet azonban az agyban vagy a génekben bekövetkező változásokkal. Szakértők éveken át azt gondolták, az agy véráramlásának megváltozása okozza a problémát, mostanra viszont úgy vélik, az agy túlműködő idegsejtjei küldenek olyan üzeneteket, amelyek aktiválják az ún. trigeminus agyi ideget. Ez biztosítja az érzékelést az arc- és a fej területén.

Emellett olyan hormonok felszabadulását váltja ki a szervezetben, mint a szerotonin és a kalcitonin génhez kapcsolódó peptidek (CGRP). Utóbbiak hatására kitágulnak az agy belső részében levő erek. A neurotranszmitterek ezután gyulladást és kényelmetlenséget okoznak.

Van ellene konyhai praktika?

Mira Rajput indiai fitneszrajongó a ghar ke nuskhére esküszik – a szépség és az egészség terén egyaránt. Egyetlen egyszerű, konyhai praktika sem áll távol tőle, szívesen kipróbálja.

 

Fotó: 123rf.com

A közelmúltban kendővel a szemén posztolt egy képet magáról az Instagramon – mondván, hogy a nap közepén végzett edzés miatt migrén jelentkezett nála.

Mira Rajput szerint a pirított fekete csicseriborsó (avagy Kaala Channa) együttes alkalmazása egy kendővel mindig segít neki migrén esetén. A megpirított csicseriborsót Mira szövetszalvétába csomagolja, majd betekeri kendőbe. A „pakolás” kellemesen meleg a szemekre helyezve és számára komoly megkönnyebbülést hoz.

A migrén és a demencia összefüggései

A channa ráadásul többször újra felhasználható és újrapirítható.

Mint Mira Rajput megjegyezte: bár már nem biztos abban, hogy vajon a szemre helyezett gyengéd nyomás, a meleg, esetleg a placebo hatás segít, de neki minden alkalommal működik ez a konyhai praktika.

A migrén elleni módszert desi nuskha-ként említi az oldalán.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php