Miért probléma egy letört fog?

A fogak számos ok miatt megrepedhetnek, letörhetnek, amit mindenképpen orvosolni kell. A törés okait és a kezelési lehetőségeket vesszük sorra.

Miért törik le a fog?

A fogak képesek megrepedni, előfordul, hogy letörik belőlük egy darab, vagy akár teljesen is kitörhetnek, mégpedig számos okból. Elképzelhető, hogy ráharapunk valami keményre, esetleg rosszul esünk vagy ütés éri az arcunkat, szánkat. 

Azt is érdemes tudni, hogy a fogszuvasodás miatt meggyengült fogak könnyebben törnek. A kisebb repedések általában nem okoznak fájdalmat, de ha letörik egy darab a fogból, az már igen. Különösen fájdalmas lehet, ha az idegvégződések levegővel, hideg vagy forró ételekkel, italokkal érintkeznek.

Mit lehet tenni egy repedt vagy egy letört foggal?

A megrepedt fogat nem lehet otthon kezelni. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a törött fogon, fogakon csak a fogorvos tud segíteni, aki szájvizsgálat, esetleg röntgen vizsgálat után eldönti, hogy szükséges-e beavatkozás. Mindenekelőtt megállapítja, hogy fogszuvasodás okozta-e a törést, illetve, hogy veszélyben van-e a fogideg. Sérült ideg esetén gyakran csak a gyökérkezelés jelenthet megoldást.

Amennyiben hirtelen, esés vagy ütés miatt tört ki egy fogunk, nyomjunk egy darab gézt a vérző terültre, amíg eláll a vérzés, majd az arcra helyezett hideg borogatással próbáljuk enyhíteni a fájdalmat, amíg az orvoshoz nem érünk.

Mit tehet az orvos letört fog esetén?

“A repedés vagy törés típusától függően számos lehetőség van a kezünkben, hogy segíthessünk” – ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa. – A felületi, kisebb repedésekkel nincs sok tennivaló, bár egy finom csiszolással megszüntethetőek az esetleg zavaró, egyenetlen felületek. Ha a fog egészen a fogbélkamráig eltörik, azt gyökérkezeléssel, gyökértöméssel és koronával célszerű ellátni. Ha közel van a fogbélkamrához, de az még nem nyílt meg, előfordulhat, hogy gyógyszeres lezárással és megfelelő kontrollal meg tudjuk menteni a fogat.”

Amennyiben a fogak élei kopnak vagy töredeznek le, többnyire nem jelentkezik fájdalom. A fogorvos ilyenkor lecsiszolhatja az egyenetlenséget, illetve komolyabb esetben onlay-t vagy koronát javasolhat. Természetesen, ha a letört fogon keresztülfutó törés érinti az idegeket, az komoly fájdalommal jár. Ilyen esetben a gyökérkezelés mellett szintén a korona jelenthet megoldást.  Bizonyos esetekben, ha már nem lehet megmenteni a foggyökeret, vagy olyan előrehaladott a szuvasodás, előfordulhat, hogy a fog eltávolítására van szükség. Ilyenkor érdemes előre gondolkozni a későbbi pótlás lehetőségeiről, a hídról vagy akár a fogbeültetésről.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.